STTK fyller 75 år

Sovun-puolella-ay-historia

De tekniska tjänstemännens centralorganisation, numera STTK bildades 29.10.1946. Centralorganisationen firade sitt jubileum i Helsingfors med utgivningen av ett historiskt verk.

Det kortfattade verket med titeln ”Sovun puolella” behandlar de viktigaste skeden i organisationens historia, från början fram till hösten 2021. Veijo Åberg, forskare vid Oy Spiritus Historiae Ab och filosofie magister, ansvarar för arbetet. I bakgrunden fanns STTK:s förre ordförande Mikko Mäenpää, organisationschef Matti Hynynen, direktör Marja-Liisa Rajakangas och assistent Tiina Laurila.

STTK:s ordförande Antti Palola betonade i sitt festtal bokens tema, det vill säga förlikning.
– Det blir alltid värre av att bråka, påminde han och konstaterade att STTK, som bildades direkt efter krigsåren, tillsammans med andra samhällsaktörer byggt upp en finsk framgångssaga.

– Att vid behov stå på förlikningens sida strider inte mot en stark och målmedveten intressebevakning.

Författaren till det historiska verket, Veijo Åberg, har studerat funktionärorganisationens historia mycket.

– Det finns fortfarande en hel del att forska. Det ska till exempel bli intressant att se hur dagens förändringar i arbetsmarknadsaktiviteten återspeglas i rörelsen.

Unto Hämäläinen, politisk journalist som kommenterat det historiska verket, konstaterade att det senaste avtalet mellan arbetsmarknadens centralorganisationer – det så kallade coronapaketet – är ett mycket betydelsefullt bevis på organisationernas förmåga att samarbeta under kriser.

– Paketet föddes på ett par dagar. Dess betydelse för de ekonomiska och sysselsättnings-mässiga effekterna av coronapandemin är obestridlig, betonade Hämäläinen.

I slutet av jubileumsåret kommer en bloggserie om de framtida hörnstenarna i STTK:s intressebevakning ut. Jubileumshösten kulminerar med de evenemang som hålls i samband med invigningen av STTK:s nya mandatperiod den 16–17. december.

Senaste artiklarna

18.4.2024

STTK:s styrelse: Det finns ingen alternativlös finanspolitik utan det är fråga om värderingar

8.4.2024

Svenska och finska centralorganisationerna framför sina synpunkter på Europas konkurrenskraft

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik

14.2.2024

STTK:s Palola: Finland bör förbinda sig till att utveckla arbetstagarnas välbefinnande och ekonomiska stabilitet i EU

1.2.2024

FFC och STTK: Tusentals finländare säger STOP till regeringens planer på att försvaga arbetslivet och välfärden

22.1.2024

Tillkomsten av en arbetsmarknadsmodell förutsätter en rättvis förhandlingsprocess

15.1.2024

FFC och STTK bjuder in till demonstration mot regeringens försämringar