Organisationschefernas ställningstagande till Internationella klimatpanelens rapport och behovet av klimatåtgärder

autot kuormittavat ilmastoa

Internationella klimatpanelens rapport, som publicerades i augusti, åskådliggjorde hur klimatförändringen har accelererat. Ledarna för Centralorganisationen för högutbildade i Finland Akava, Climate Leadership Coalition, Finlands Näringsliv, Takorganisationen för finländska utvecklingsorganisationer Fingo, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, Finlands Fackförbunds Centralorganisation och Tjänstemannacentralorganisationen STTK anser det vara nödvändigt att Finlands och Europeiska unionens klimatmål hålls fast och att man bereder sig på att skärpa dem om klimatförändringen accelererar. Dessutom önskar undertecknarna att det utvecklas systematiska varningssystem för de kriser som klimatförändringen orsakar.

Brevet:

Öppet brev till Finlands regering och riksdagen

Ärade politiska beslutsfattare,

Internationella klimatpanelens rapport, som publicerades i augusti, åskådliggjorde hur klimatförändringen har accelererat. Enligt alla de scenarier som använts i rapporten kommer en höjning av temperaturnivån med 1,5 grader sannolikt att överskridas senast i början av 2030-talet. Om utsläppsnivån förblir hög kan den globala temperaturen stiga t.o.m. med mer än tre grader före 2060 och i Finland ännu mer. Denna utveckling skulle medföra allvarliga problem bland annat för den globala livsmedelssäkerheten, medborgarnas hälsa och stabiliteten i samhället.

Vi undertecknade anser det vara nödvändigt att man håller fast vid det mål för koldioxidneutralitet som beskrivs i Finlands förslag till klimatlag och Europeiska unionens klimatlags mål för koldioxidneutralitet samt klimatmålen Fit for 55. Dessutom måste man förbereda sig på att skärpa målen på grund av att klimatförändringen och dess följdverkningar, såsom översvämningar och skogsbränder som medför fara för människor och näringar, accelererar. Också tillräcklig finansiering och forskning samt en rättvis övergång till de åtgärder som de skärpta målen förutsätter ska möjliggöras.

Vi hoppas också att Finland och andra intresserade länder i internationella forum – bland annat Förenta nationerna – ska främja utvecklingen av systematiska varningssystem för de kriser som klimatförändringen orsakar, utifrån vilka man på förhand kan komma överens om nödvändiga åtgärder. COVID-19-pandemin har visat att många länder har brister i beredskapen inför nya och överraskande kriser, både i fråga om förutseende, lagstiftning och ledningsmodell. Detta gäller ifråga om åtgärder för att begränsa och anpassa klimatförändringen. Ett globalt främjande av varningssystemet sporrar länderna att förnya eller skapa sina metoder för undantagstillstånd. Det skulle också öka trycket på att komma överens om gemensamma, påskyndade klimatåtgärder vid COP26-mötet i november.

Vi har redan i flera år genomfört klimatåtgärder i de organisationer vi företräder och vi är beredda att ytterligare öka klimatåtgärderna och samarbetet, både när det gäller att minska koldioxidavtrycket, öka det ekologiska handavtrycket samt främja anpassningsåtgärder och rättvis övergång.

Med vänlig hälsning

Sture Fjäder, Ordförande, Centralorganisationen för högutbildade i Finland – Akava

Karl-Henrik Sundström, Styrelseordförande, Climate Leadership Coalition – CLC

Jyri Häkämies, Director General, Finlands Näringsliv – EK

Liisa Laakso, Styrelseordförande, Takorganisationen för finländska utvecklingsorganisationer – Fingo

Juha Marttila, Ordförande, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter – MTK

Jarkko Eloranta, Ordförande, SAK – Central Organisation of Finnish Trade Unions

Antti Palola, Ordförande, Finlands Fackförbunds Centralorganisation och Tjänstemannacentralorganisationen – STTK

Senaste artiklarna

8.4.2024

Svenska och finska centralorganisationerna framför sina synpunkter på Europas konkurrenskraft

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik

14.2.2024

STTK:s Palola: Finland bör förbinda sig till att utveckla arbetstagarnas välbefinnande och ekonomiska stabilitet i EU

1.2.2024

FFC och STTK: Tusentals finländare säger STOP till regeringens planer på att försvaga arbetslivet och välfärden

22.1.2024

Tillkomsten av en arbetsmarknadsmodell förutsätter en rättvis förhandlingsprocess

15.1.2024

FFC och STTK bjuder in till demonstration mot regeringens försämringar

22.11.2023

NFS uttryckte oro över inskränkningar i arbetstagarnas rättigheter i Finland