Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi valtion henkilöstölle etätyöstä johtuvista tapaturmien korvaamisesta

Lausunto valtiovarainministeriölle

Valtionvarainministeriö ehdottaa säädettäväksi uuden lain valtion henkilöstölle etätyöstä johtuvissa olosuhteissa sattuneiden tapaturmien korvaamisesta. Ehdotettavan lain mukaan valtion virkamiehelle ja työntekijälle etätyössä työntekoon liittyvässä toiminnassa sattunut työtapaturma korvattaisiin, kuten muukin työtapaturmaksi luettava vahinkotapahtuma, tosin laista ilmenevin rajoituksin.  

Lausunnon antajat kannattavat esitystä ja sen tavoitteita.  Lisääntynyt etätyön tekeminen perustelee korvaussuojan laajentamista myös etätyöolosuhteissa sattuneisiin työtapaturmiin nykyistä kattavammin.

Lakiehdotuksen säännökset etätyötapaturman korvattavuudesta etätyöntekopaikan alueella ja etätyötapaturma etätyöntekopaikan alueen ulkopuolella parantavat merkittävästi valtion henkilöstön vakuutusturvaa. Näihin säännösehdotuksiin ei ole huomauttamista. Säännösmuotoilut ja perustelut näyttäisivät olevan sopusoinnussa työtapaturma- ja ammattitautilain 21 §:n kanssa, joka tulee jatkossakin sovellettavaksi etätyöolosuhteissa myös valtion henkilöstön osalta. Ehdotus siten täydentää voimassa olevaa työtapaturmiin sovellettavaa sääntelyä.

Lausunnon antajat kiinnittävät kuitenkin Valtionvarainministeriön huomiota ehdotettuihin korvausten rajoituksiin. Korvaukset ovat suppeammat kuin niissä työtapaturmissa, joihin sovelletaan työtapaturma- ja ammattitautilakia. Ehdotuksen perusteluissa todetaan, että etätyössä sattuneet tapaturmat eivät yleensä ole vakavia, joten ajallinenkaan rajoitus ei todennäköisesti heikennä tapaturman kohteeksi joutuneen henkilön taloudellista tilannetta. Etätyöolosuhteissa sattuva tapaturma voi olla myös luonteeltaan vakava, jolloin korvauksen rajoittaminen on yksittäisen henkilön näkökulmasta kohtuutonta. Kun vakavien työtapaturmien määrä arvioidaan vähäiseksi, niiden korvaamisesta aiheutuva kustannusvaikutus jäänee myös vähäiseksi. Lausunnonantajat esittävät, että ehdotettuja korvausten rajoituksia ei tehtäisi, vaan korvaukset määräytyisivät työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisesti.

Ehdotetun lain menettelyä koskevat säännökset näyttäytyvät ongelmallisina niiltä osin, kuin ne poikkeavat työtapaturma- ja ammattitautilain säännöksistä. Ottaen huomioon, että ehdotetussa laissa viitataan menettelyä koskevien säännösten osalta työtapaturma- ja ammattitautilakiin, kuitenkin niin, että lakiehdotuksessa on määräaikoja koskevia erityissäännöksiä. Nämä säännökset poikkeavat työtapaturma- ja ammattitautilain vastaavista säännöksistä. Tästä voi aiheuta vakuutetuille epäselvyyttä kulloinkin sovellettavista menettelysäännöksistä. Lausunnon antajat esittävät, että korvausasian vireillepanoon ja käsittelyyn sovellettaisiin työtapaturma- ja ammattitautilain säännöksiä.

Ehdotetussa laissa esitetään, että muutoksenhakua rajoitettaisiin siten, että vakuutusoikeuden ratkaisuun ei voisi enää hakea muutosta korkeimmasta oikeudesta. Ottaen huomioon, että oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin on turvattu perus- ja ihmisoikeutena, lausunnonantajat katsovat, että vakuutusoikeuden ratkaisuun tulee voida hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta työtapaturma- ja ammattitautilaissa säädetyllä tavalla.

Lausunto annettu yhdessä:
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry, Akava ry, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry, STTK ry ja Ammattiliitto Pro ry.

Inka Douglas
STTK ry

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue