STTK: Suomen hyvin toimivan eläkejärjestelmän pitkäjänteinen kehittäminen välttämätöntä

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Eläketurvakeskus on julkaissut professori Torben M. Andersenin raportin Suomen eläkejärjestelmän tilasta. Sen perusteella Suomen eläkejärjestelmä on vankka ja hyvin toimivaksi. Suomi pärjää hyvin myös kansainvälisessä vertailussa.

STTK:n on helppo yhtyä Andersenin arvioon.
– Eläkejärjestelmää on uudistettu pitkäjänteisesti ja aktiivisesti vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. On silti hyvin tärkeää, että eläkejärjestelmän rahoituksellista kestävyyttä seurataan ja analysoidaan tarkasti myös jatkossa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, puheenjohtaja Antti Palola toteaa.

Andersen tunnistaa eläkejärjestelmässä myös haasteita. Raportin perusteella järjestelmän ongelmat liittyvät rahoitukselliseen kestävyyteen keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Ongel­mat eivät ole välittömiä tai kiireellisiä. Kansainvälisestä näkökulmasta eläkejärjestelmään kohdistuva rahoituksellinen haaste on niin ikään suhteellisen pieni.

STTK:n mielestä on tärkeää keskustella eläkejärjestelmään liittyvistä kehittämistarpeista.
– Kun järjestelmän haasteet tunnistetaan hyvissä ajoin, niihin voidaan perusteellisen analyysin ja harkinnan pohjalta löytää toimivat ja oikein mitoitetut ratkaisut. Eläkejärjestelmää kehitettäessä on tärkeää välttää hätiköityjä johtopäätöksiä, koska järjestelmän on oltava toimiva, oikeudenmukainen ja kestävä eri sukupolville pitkällä aikavälillä, Palola korostaa.

Raportissa todetaan naisten ja miesten eläkkeiden välillä olevan suuria eroja. Myös yrittäjien alivakuuttamista koskeva ongelma ja eläkeläisten kasvava eriarvoistuminen nostetaan esiin.
– Ongelmat ovat merkittäviä ja niihin on löydettävä ratkaisut. Sukupuolten välisen eläke-eron keskeisin ratkaisukeino on kaventaa sukupuolten välistä palkkaeroa, sillä eläke syntyy työstä. Yrittäjien alivakuuttamista on syytä vähentää etenkin yrittäjien sosiaaliturvan kattavuuden ja myös yrittäjäeläkejärjestelmän rahoituksen parantamiseksi. Eriarvoisuuden kasvun ja eläkeläisköyhyyden ehkäisemiseksi on tehtävä korjaavia toimia sosiaaliturvajärjestelmän eri osa-alueilla, Palola toteaa.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue