Maksuton Kesäduunari-info palvelee jälleen kesätyöntekijöitä ja työnantajia

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan tänään. Kesäduunari-infossa yhteydenottoihin vastaa tänä kesänä Salla Hakoköngäs. Salla on koulutukseltaan oikeusnotaari ja opiskelee oikeustieteen maisteriksi pääaineenaan työoikeus.

Salla Hakoköngäs

Kesäduunarineuvoja Salla Hakoköngäs toivoo, että kesätyöntekijät ottaisivat yhteyttä neuvontaan heti, jos jokin kesätöihin liittyvä asia mietityttää. Perehtymällä työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin jo ennen kesätyön alkamista voi ehkäistä mahdollisia ongelmatilanteita.

– Kesäduunari-infoon kannattaa soittaa tai laittaa viestiä ennen työsopimuksen allekirjoittamista, jos jokin siinä mietityttää. Neuvontaan voivat soittaa myös työnantajat, joilla on kysyttävää kesäduunarien työsuhteisiin liittyviä kysymyksiä, Hakoköngäs painottaa.

– Ennen kesätyön alkamista työsopimus kannattaa tehdä kirjallisena ja käydä tarkkaan läpi ennen allekirjoittamista, Hakoköngäs muistuttaa.

Maksuton Kesäduunari-info on tarjonnut neuvontaa ja vastauksia jo 16 vuotta nuorten sekä heidän vanhempiensa ja työnantajien kysymyksiin. Kaikki kysymykset käsitellään luottamuksellisesti, joten neuvojen kysymistä ei tarvitse arastella.

Vaikka työelämä on vuosien aikana muuttunut monin tavoin, kysymysten aiheet ovat pysyneet pitkälti samoina. Joka vuosi kysytään paljon palkka- ja työaika-asioista. Myös koeaikaa ja työtodistusta koskevista kysymyksistä tulee usein yhteydenottoja.

Koronan jälkeen monella nuorella ensimmäinen kesäduuni edessä

Kesä 2021 on monelle nuorelle merkittävä työkokemuksen ja työelämään kasvamisen kannalta, koska viime kesänä kesätöitä oli selvästi vähemmän tarjolla koronan vuoksi.

Kesätyö on nuorelle työkokemuksen ja itsenäisyyden kasvun kannalta merkittävä kokemus. Viime vuonna julkisuudessa on puhuttu paljon nuorten opintojen venymisestä ja henkisen hyvinvoinnin laskusta sekä nuoruuteen liittyvien kokemusten puuttumisesta. Onkin erittäin arvokasta, että mahdollisimman moni nuori pääsee tänä kesänä myös kesätyön kautta rakentamaan omaa elämäänsä.

– Kesätyöntekijöiden palkkaaminen on työnantajilta arvokasta työtä ja toivottavasti kesätyöpaikkoja tarjotaan mahdollisimman paljon. Nyt niillä on tavallistakin suurempi merkitys, Hakoköngäs korostaa.

Kesäduunari-info palvelee elokuun loppuun asti

Kesäduunari-info aukeaa tänään maanantaina 3. toukokuuta ja palvelee maanantaihin 30. elokuuta asti. Kesäduunarineuvojan tavoittaa arkisin kello 9–15 puhelimitse numerosta 0800 179 279 tai WhatsApp-sovelluksella numerosta 040 747 1571. Käytössä on myös sähköinen yhteydenottolomake Kesäduunari-infon sivuilla. Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi ottaa yhteyttä nimettömänä.

Kesätyötä koskevat perustiedot ovat käytettävissä Kesäduunari-infon verkkosivuilla osoitteessa www.kesaduunari.fi. Ennen yhteydenottoa kannattaa tutustua usein kysyttyjen kysymyksien vastauksiin ja kesäduunarin muistilistaan.

Kuva: Patrik Lindström

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue