SuPerin Paavola: THL:n uusittu rokotusjärjestys unohtaa sote-alan ja varhaiskasvatuksen henkilöstön

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola arvostelee THL:n tarkennettua rokotusjärjestystä, jossa sote-alan ja varhaiskasvatuksen henkilöstön rokotuksia ei kiirehditä. Sote-alan henkilöstö rokotetaan pääosin ikäperusteisesti samaan aikaan kuin muu väestö. – Tällä ratkaisulla vaarannetaan sote- ja kasvatusalan henkilöstön terveys ja jaksaminen ja pitkitetään pandemiasta selviytymistä, Paavola varoittaa. – Rokotusten viivästyminen vaarantaa tarpeenmukaisen hoidon ja hoivan saatavuuden muuten kuin kiireellisen hoidon osalta. Emme saa rakentaa sellaista hoito- ja hoivavelkaa, jota ei koskaan pystytä kuromaan umpeen.

Terveydenhuollon henkilöstöstä suuri osa on edelleen rokottamatta. Kotihoidossa rokotuksia ei ole monin paikoin aloitettukaan ja tilanne on samanlainen varhaiskasvatuksessa. Vanhustenhoidossa, vammaispalveluissa, päihde- ja mielenterveystyössä ja koko sote-sektorilla sekä varhaiskasvatuksessa tehdään työtä lähellä asiakasta ja tartuntavaara on suuri. Henkilöstön työturvallisuudesta on huolehdittava ja henkilöstö on pidettävä terveenä, jotta kaikille voidaan turvata tarpeenmukainen hoito ja hoiva. Myös työntekijöiden työssäjaksamisesta on huolehdittava ja lomat on pystyttävä pitämään suunnitellusti. Rokotusten viivästyminen tuo paineita sijaisten saamiselle.

THL:n ohjeistuksen mukaan rokotusjärjestyksen kohtaan 1 eli ns. ykkösryhmään kuuluvat koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö, ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat, muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä vaalitoimikunnat ja kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, joka ei kuulu ryhmiin 1.1-1.5, rokotetaan ikäperusteisesti muun väestön kanssa.

SuPeriin kuuluu yli 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätietoja: SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 5275 085

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue