Tehy: Ulkomailta rekrytoitavien hoitajien tutkintojen tunnustamiseen tarvitaan selkeä polku

Pula hoitohenkilökunnasta on maailmanlaajuinen ja Suomikin hakee työvoimaa ulkomailta. Suomessa rekrytointiprosessi on liian monimutkainen ja se hidastaa ulkomaisen työvoiman saantia.  

EU/ETA-maista tulevien tutkintoja arvioidaan ammattipätevyysdirektiivin avulla. Sen sijaan näiden maiden ulkopuolelta tulevien ammattipätevyyden arviointi on liian monimutkaista ja kestää pitkään. Myös selkeä polku tutkintojen tunnustamiseen puuttuu. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tutkintoja joudutaan täydentämään mm. lääkehoidon ja kliinisen hoitotyön osalta. 

Tehy vaatii, että EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulevien työntekijöiden tutkintojen tunnustamiseen luodaan yhtenäinen käytäntö. 

─ Suomessa on ollut lukuisia hankkeita, joiden avulla on kehitelty täydennyskoulutusmalleja tutkintojen tunnustamisen helpottamiseksi. Asiaa on nyt pyöritelty tarpeeksi kauan, sanoo Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi. 

Työvoimapulaa ei voi ratkaista vain koulutuspaikkoja lisäämällä ja ulkomailta rekrytoimalla. On huolehdittava alan veto- ja pitovoimasta ja huolehdittava nykyisen henkilöstön jaksamisesta. Myös palkkauksen ja työolojen parantaminen toisi alalle lisää väkeä.  

Ulkomailta rekrytoitavien hoitajien kohdalla on kiinnitettävä myös erityistä huomiota kielitaidon hankkimiseen. Kielitaito on potilasturvallisuuden toteutumisen edellytys.  

Rekrytoinnissa on huolehdittava eettisistä periaatteista. Suomen ei tule siirtää omaa työvoimapulaansa kehitysmaiden kannettavaksi eikä rekrytoida maista, joissa on pulaa hoitohenkilöstöstä. 

─ Terveydenhuoltoalan ammattilaisia on rekrytoitava tehtäviin, joihin heillä on koulutus. Nyt heitä on rekrytoitu esimerkiksi hoiva-avustajiksi, vaikka taskussa olisi sairaanhoitajan tutkinto. Muitakin epäselvyyksiä ja epäoikeudenmukaisuuksia on rekrytoinnissa ilmennyt, Koivuniemi sanoo. 

Tänään pidetään Sote-Silta-hankkeen päätösseminaari. Sote-Silta-hankkeessa on kehitetty jatkuvaa mallia, jolla ulkomailta rekrytoitavien hoitajien täydennyskoulutus olisi yhtenäinen jatkossakin. Tehy on ollut mukana hankkeessa. 

Lisätietoja:  
Tehyn kansainvälinen päällikkö Sari Koivuniemi, gsm 040 588 9157 (tutkintojen tunnustaminen) 
Tehyn yhteiskuntasuhteet ja kehittäminen toimialan johtaja Kirsi Sillanpää, gsm 040 820 7848 (sote-alan pito- ja vetovoima) 

Ajankohtaista

23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue