UPM:n toimihenkilöt: ”Johto on pettänyt meidät”

UPM:n toimihenkilöitä edustavat lähes 40 luottamushenkilöä kokevat, että työnantaja on pettänyt lupauksensa. Yrityksen johdolle osoitetussa avoimessa kirjeessään luottamushenkilöt ovat huolestuneita siitä, loukkaako UPM työelämän perusoikeuksia. Toimihenkilöt haluavat, että työehdoista neuvotellaan heitä edustavan Ammattiliitto Pron kanssa.

Metsäyhtiö UPM on ilmoittanut, ettei se neuvottele toimihenkilöiden työehdoista enää millään tasolla. Käytännössä työnantaja päättäisi yksipuolisesti toimihenkilöiden tulevista palkankorotuksista, sairausajan palkasta, äitiys- ja isyysvapaasta sekä lomarahasta.

Vielä tammikuussa UPM vakuutti henkilöstölleen sopivansa toimihenkilöiden työehdoista yritystasolla. UPM:n luottamushenkilöt ovat avoimessa kirjeessään erittäin pettyneitä työnantajan toimintaan ja järkyttyneitä siitä, kuinka yritys suorastaan halveksii luottamusta ja sopimista korostavia arvojaan.

– Katsomme tulleemme työnantajan toimesta suorastaan petetyiksi. Tilanne johtaa jatkuessaan epäluottamukseen, joka ei voi olla vaikuttamatta työmotivaatioon eikä työhyvinvointiin, mikä ei ole kenenkään eduksi, toimihenkilöt kirjoittavat.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malisen mukaan UPM uhkaa tuhota henkilöstön luottamuksen.

– Vastuullinen työnantaja ei voi toimia näin ilman seuraamuksia. Miten työnantaja voi nykyaikana tavoitella paluuta sanelupolitiikkaan ja halveksia sopimusyhteiskuntaa, joka on luonut vahvan perustan myös tämän yrityksen menestykselle?

Puheenjohtajan mukaan UPM:n kieltäytyminen kollektiivisesta sopimisesta on herättänyt laajalti kansainvälistä huomiota. Avoimessa kirjeessä luottamushenkilöt kyseenalaistavat, noudattaako yritys täysimääräisesti työelämän perusoikeuksia koskevia kansainvälisiä sitoumuksiaan.

– Globaalina toimijana yrityksen tulisi ottaa huomioon, että sijoittajien ja asiakkaiden luottamus yritykseen on vaakalaudalla, ellei se pysty osoittamaan kansainvälisten sitoumustensa edellyttämää vastuullisuutta, Malinen jatkaa.

Yhteiskuntavastuu herättää kysymyksiä myös maailmalla. Maaliskuun toisella viikolla YK:n alainen komitea esitti oikeusraportissaan huolensa UPM:n ihmisoikeuksien toteutumisen valvonnasta yhtiön ulkomailla tapahtuvissa operaatioissa.

– Toimiiko yhtiö nyt arvojensa mukaan? kysyy puheenjohtaja.

Avoimessa kirjeessään luottamushenkilöt vaativat, että toimihenkilöiden työehdoista neuvotellaan heitä edustavan Ammattiliitto Pron kanssa. Lue henkilöstön avoin kirje tästä.

Lisätiedot:
Jorma Malinen, puheenjohtaja, puh. 050 576 0389
Anssi Vuorio, johtaja, puh. 050 564 5376
Jari Uschanov, sopimusalavastaava, puh. 050 574 2301

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue