Naisten palkkaus metsäalalla on hyvin tasa-arvoinen

METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n (Meto) jäsenilleen tekemän palkkakyselyn perusteella sukupuolten välinen palkkaero on metsäalalla muita aloja huomattavasti pienempi. 

Vuosittain tehtävä palkkakysely tehtiin nyt joulu-tammikuussa ja kyselyyn vastasi yli 1100 metsäasiantuntijaa. Metsäala on miesvaltainen ala ja vastanneista 26 prosenttia oli naisia. Vastausten perusteella naisen euro metsäalalla on 96 senttiä.

– Meton palkkakyselyn tulosten perusteella sukupuolten välinen palkkaero ei ole metsäalalla merkittävä ongelma. Yksityisellä metsäsektorilla, kuten metsäteollisuudessa ja metsänhoitoyhdistyksissä naisen euro on 96 senttiä. Julkisella sektorilla, kuten Suomen metsäkeskuksessa, Metsähallituksessa, valtiolla ja kunnissa, naisen euro on 99 senttiä, kertoo Meton järjestöpäällikkö Ilpo Puputti.

 Palkkojen sopiminen työehtosopimuksissa edistää tasa-arvoa.

– Meton neuvottelemien työehtosopimusten piirissä olevilla työpaikoilla naisen euro on 97 senttiä. Työehtosopimuksiimme kuulumattomien työpaikkojen palkkaerot ovat huomattavasti suuremmat ja naisen euro on vain 77 senttiä. Tämä kertoo siitä, että työehtosopimusneuvotteluissa huomioidaan myös tasa-arvoasiat, kertoo Puputti.

Meton palkkakyselyn vastauksista havaittiin, että työuran alussa nainen sai enemmän palkkaa kuin miespuoliset kollegansa ensimmäisen neljän vuoden ajan. Viiden vuoden työkokemuksen jälkeen miesten palkkaus oli suurempi naisiin verrattuna.

– Palkkojen eroon voivat vaikuttaa mies- ja naisvastaajien erilainen ikäjakauma ja se, että naisia on yksityisellä metsäsektorilla noin viidennes ja julkisella metsäalalla noin kolmannes vastanneista. Työehtosopimusalojemme ulkopuolisten palkkojen vertailtavuutta haittaa varsin laaja kirjo erilaisia tehtäviä, selventää järjestöpäällikkö Ilpo Puputti.

Lisätietoja:

järjestöpäällikkö Ilpo Puputti, METO – Metsäalan Asiantuntijat ry
p. 0400 620 769, ilpo.puputti@metsaasiantuntijat.fi

puheenjohtaja Stefan Borgman, METO – Metsäalan Asiantuntijat ry
p. 040 1588 815, stefan.borgman@metsaasiantuntijat.fi

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue