Kunnissa on kuultava STTK:laista osaamista

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Huhtikuun kuntavaalit käydään hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Koronan varjo ulottuu demokratiaankin, mutta vaalit voidaan varmasti järjestää turvallisesti ihan jokaiselle äänestäjälle. Kuntavaalien merkitys on suuri: niissä valitaan henkilöt, jotka päättävät meitä jokaista lähellä olevista palveluista.

Vaaleista poikkeuksellisen tekee myös se, että kunnat ovat suurten muutosten äärellä – voidaan puhua jopa murroksesta. Muuttoliike kasvukeskuksiin, syntyvyyden lasku ja väestön ikääntyminen ovat jo pitkään rasittaneet kuntien taloutta. Koronapandemia on osaltaan haastanut kuntia viimeisen vuoden ajan.

Vaaleista poikkeuksellisen tekee myös se, että kunnat ovat suurten muutosten äärellä – voidaan puhua jopa murroksesta.

Kuntiin kohdistuu muutospaineita keväällä mahdollisesti eduskunnassa päätettävän sote-uudistuksen myötä, jolloin sotepalvelut ja pelastustoimi järjestetään uusiin maakuntiin. Näiden hyvinvointialueiden valtuustojen vaalit on tarkoitus järjestää jo vuoden päästä tammikuussa. Samanaikaisesti odotettu oppivelvollisuusiän nosto tulee haastamaan kuntien sivistystoimea – on tärkeää saada uudistus etenemään yhdenvertaisesti kautta maan.

STTK toivoo näiden uudistusten eteenpäin viemistä. Valuvikoja löytyy varmasti, mutta niitä voidaan korjata myös uudistuksia tehtäessä. Olennaista on varmistaa laadukkaat sotepalvelut kaikille ja nuorille kattavaa osaamispohjaa tulevan elämän jatkuvalle oppimiselle. Samalla on huolehdittava kuntien elinvoimaisuudesta ja houkuttelevuudesta infraan ja hyvään työllisyyspolitiikkaan tehtävillä investoinneilla. Kuntien kannattaa houkutella muuttoliikettä hyvin etätyömahdollisuuksin ja kansainvälisellä rekrytoinnilla. Ympäristökysymykset eivät nekään odota, vaan tulevalla valtuustokaudella on katsottava jo tiukasti tulevaisuuden hiilineutraaliuteen.

Haluan kannustaa kaikkia STTK:laisten liittojen jäseniä pandemiasta huolimatta äänestämään aktiivisesti ja asettumaan kuntavaaleissa ehdolle demokratian toteutumiseksi. Meitä on STTK:ssa noin puoli miljoonaa palkansaajaa, joista 180 000 työskentelee kunnissa oman alansa parhaina osaajina ja peräti tuhat on toiminut kuntapäättäjänä. Jäsenistössämme on osaaminen, joka näkyy ihan siellä ruohonjuuritasolla, käytännön palvelujen toteutuksessa.

Meitä on STTK:ssa noin puoli miljoonaa palkansaajaa, joista 180 000 työskentelee kunnissa oman alansa parhaina osaajina ja peräti tuhat on toiminut kuntapäättäjänä.

Samalla haluaisin muistuttaa, että kaikissa muutoksissa tarvitaan sitouttamista ja se onnistuu vain kuuntelemalla osaavaa henkilökuntaa. Ylhäältä päin johtaminen onnistuu vain, jos ihmiset saavat aidosti mahdollisuuden vaikuttaa työtehtäviensä kehittymiseen. Myös ympäristökysymyksissä sitoutuminen on olennaista ja edellyttää oikeudenmukaisen siirtymän huomioimisen myös kuntatasolla.

STTK:n jäsenliitot ovat koonneet ajatuksiaan kuntien hyvinvoinnista tulevalla valtuustokaudella. STTK on muokannut niistä omat kuntavaalitavoitteensa, jotka löytyvät täältä. Keväällä osallistumme aktiivisesti keskusteluun paremmista kunnista ja toivonkin, että mahdollisimman monet voivat osallistua eri aiheisiin webinaareihimme sttk.fi/webinaarit. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Antti Palola
STTK:n puheenjohtaja

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue