Toimihenkilöperheen ostovoima kasvaa lähivuosina hitaasti

Kirjoittaja:

Seppo Nevalainen

ekonomisti

Profiili

Palkansaajien tutkimuslaitos julkaisee laskelmia esimerkkiperheiden taloudellisen tilanteen muutoksista kerran vuodessa. Tulojen muutoksissa on huomioitu palkkojen, verojen, sosiaalivakuutusmaksujen ja tulonsiirtojen muutokset. Esimerkkiperheille on myös laskettu kulutuskorin mukaiset inflaatiovauhdit, jotka eroavat toisistaan ja siten vaikuttavat ostovoiman kehitykseen.

Viimeisimmät ostovoimalaskelmat PT julkaisi lokakuussa. Esimerkkiperheitä on kaikkiaan seitsemän. Nämä esimerkkiperheet ovat hyvätuloinen perhe, toimihenkilöperhe, työntekijäperhe, yksinhuoltajaperhe, eläkeläispariskunta ja yksinasuvat työttömät, joista toinen on työmarkkinatuella ja toinen ansiopäivärahalla. Palkansaajaperheitä on neljä ja tulonsiirroista tulonsa saavia kolme.

STTK:laisia jäseniä lähimpänä esimerkkiperheistä on toimihenkilöperhe, johon kuuluvat työssäkäyvät vanhemmat ja kaksi alaikäistä lasta. Toimihenkilöperheen ostovoiman kasvu on parin seuraavan vuoden aikana palkankorotusten varassa. Palkansaajan sosiaalivakuutusmaksut nousevat hieman parin seuraavan vuoden aikana ja siten leikkaavat ostovoimaa. Muuten palkkatulojen verotus säilyy nykyisellä tasollaan. Toimihenkilöperheellä on esimerkkilaskelmissa omistusasunto, josta on asuntolainaa 150 000 euroa. Matala korkotaso tukee toimihenkilöperheen ostovoimaa, vaikka asuntolainojen korkojen verovähennys edelleen pienentyy. Toimihenkilöperhe asuu Oulussa.

Toimihenkilöperheen suurempituloisen Iiro Insinöörin palkka on 4233 euroa ja Saila Sairaanhoitajan 3253 euroa kuukaudessa. Iiro työskentelee yksityisellä sektorilla teknologia-alan yrityksessä ja Saila terveydenhoitajana kuntasektorilla. Palkat nousevat ensi vuonna 2,3 % ja vuonna 2022 1,8 %. Toimihenkilöperheen käytettävissä olevat reaalitulot (ostovoima) kasvavat tänä vuonna 1,1 %, ensi vuonna 0,8 % ja vuonna 2022 0,7 %. Euroissa mitattuna ostovoiman lisäys jää toimihenkilöperheellä 64 – 85 välille kuukaudessa vuosina 2020-22.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen laskelmissa toimihenkilöperheelle on laskettu myös tämän vuoden osalta lomautetun perheen ostovoiman muutos. Lomautusajan pituudeksi on oletettu kolme kuukautta, mikä johtuu koronakriisistä. Toimihenkilöperheen talouteen molempien vanhempien kolmen kuukauden lomautus tekee noin 7 ½ prosentin leikkauksen tänä vuonna. Tämän johtuu siitä, että lomautusajalta maksettu työttömyyskorvaus on matalampi kuin työstä saatu palkka, vaikka verotus hieman keventyisikin tulojen laskun myötä.

Käytettävissä olevat reaalitulot 2014-2022 esimerkkiperheillä (2014=100).

Toimihenkilöperhe on pärjännyt hyvin viime vuosina tulokehitysvertailussa (ks. kuvio). Tähän on vaikuttanut keskeisesti se, että asumisen kustannukset ovat omistusasumisessa nousseet hitaammin kuin vuokrat. Tähän on vaikuttanut asuntolainojen korkomenojen pienentyminen. Hyvätuloisella perheellä on ollut laskelmissa jo valmiiksi maksettu asunto, jolloin ko. perhe ei ole hyötynyt matalista koroista ja vuokra-asunnossa asuvan työntekijäperheen taloutta on rasittanut vuokrien nousu.

Seppo Nevalainen, STTK:n ekonomisti

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue