STTK: Pohjoismainen yhteistyö koronan jälleenrakennuksessa entistä tärkeämpää

Maailmanlaajuinen Covid-19-kriisi on pakottanut Pohjoismaat ottamaan käyttöön työmarkkina- ja elinkeinotoiminnan poikkeuslakeja sekä rajoittamaan maahantuloa. Vapaan liikkuvuuden rajoitukset ovat laittaneet myös pohjoismaisen yhteistyön kovaan stressitestiin. Haasteista huolimatta kaikissa pohjoismaissa hyvinvointivaltion turvaverkko on onnistunut kannattelemaan yhteiskuntaa kriisin yli.

– Vuosi 2020 on ollut täynnä mullistuksia, mutta samalla antanut meille arvokkaan opetuksen yhteiskuntiemme vahvuuksista, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kuvaa.

Kaikkia Pohjoismaita yhdistävä vahvuus on työmarkkinaosapuolten yhteistyön ja sopimisen kulttuuri.

– Kriisitilanteessa se on antanut joustavan mahdollisuuden torjua pandemian vaikutuksia työmarkkinoilla nopeasti, mutta silti sosiaalisesti oikeudenmukaiseksi koetulla tavalla. Tämä lisää luottamusta.

Palolalle PAY:n puheenjohtajuus ensi vuodeksi

Palola toimii ensi vuoden puheenjohtajana pohjoismaisten ammattiliittojen yhteisjärjestö PAY:ssa (Nordens fackliga samorganisation NFS). Sen hallitus kokoontui tänään etäyhteyksin. Järjestön ensi vuoden työlistalla ovat esimerkiksi ilmastonmuutos ja oikeudenmukainen siirtymä, työn murros, tasa-arvo sekä COVID-19:n vaikutukset nuorten työelämään pääsyyn.

Palola korostaa, että kaikki Pohjoismaat ovat koronan jälleenrakennuksessa lähitulevaisuudessa samojen sosiaalisten, ekologisten ja taloudellisten haasteiden edessä. Suomi toimii ensi vuoden Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana ja voi omassa roolissaan vauhdittaa yhteistyön tiivistämistä.

– Ilmastonmuutoksen ja digitalisaation kaltaiset megatrendit pakottavat kaikki pohjoismaat tekemään arvovalintoja ja luomaan tulevaisuuden ratkaisuja kasvun, hyvinvoinnin ja työelämän kehittämisen osalta. Meillä on yhteisiä haasteita, mutta ennen kaikkea toimiviksi todettuja yhteisiä ratkaisuja ja voimme oppia toisiltamme lisää. Siksi pohjoismaisen yhteistyön tiivistäminen on koronan jälleenrakennusvaiheessa jopa aiempaa tärkeämpää, hän painottaa.    

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puheenjohtaja, p. 040 509 6030

Lisätietoja: www.nfs.net

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue