STTK:n puheenjohtaja Palola: Yhteinen eurooppalainen elvytys välttämätön Suomelle

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Kesällä löytynyt alustava sopu Euroopan unionin elvytysrahastosta on STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan mukaan välttämätön, jotta Suomella säilyy liikkumavara talouden elvytyksessä. Paketin koon tulee olla riittävän suuri ollakseen taloudellisesti tehokas.

– Alustava sopu oli poliittisesti tärkeä ja osoitti, että EU-maat kykenevät kriisin hetkellä yhteistyöhön. EU:n globaali rooli ei saa koronan vuoksi heiketä. Se ei olisi Suomen kaltaisen demokraattisen ja ihmisoikeuksiin sitoutuneen, vientivetoisen maan etu. Usein meillä keskustelussa unohtuu, että olemme Suomessa täysin riippuvaisia EU:n sisämarkkinoiden elpymisestä. Olemme samassa veneessä, kuin koronaviruksen vakavimmin koettelemat EU-maat. EU:n elvytyspaketti on vielä vaatimaton suhteessa USA:n ja Kiinan jättipaketteihin, eikä välttämättä tule jäämään ainoaksi, Palola kuvaa.

STTK:n mielestä Suomen paikka on eurooppalaisen yhteistyön keskiössä.

– Meidän on tärkeä toimia aktiivisesti eurooppalaisten ratkaisujen löytämiseksi, mutta luotava elvytykselle selvät reunaehdot. Niitä ovat oikeusvaltioperiaate, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävät investoinnit sekä osaamisen, tutkimuksen ja digitalisaation edistäminen. Taloutta uudistavat elvytystoimet pitää suunnata tukemaan EU:n ja Suomen pitkäaikavälin kasvua ja kilpailukykyä.

Antti Palola, STTK

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus EU:n kehittämisen keskiöön

Palola pitää tärkeänä, että elvytystoimet ja investoinnit suunnataan tukemaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ilmastopolitiikan tavoitteita.

– EU:lla on kunniakas menneisyys ja toivottavasti myös kunniakas tulevaisuus eurooppalaisena rauhanprojektina. Sen jatkuminen edellyttää, että talouden rinnalla vahvistetaan työllisyyttä ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta, kansalaisten hyvinvointia ja demokratiaa.

– Finanssikriisin jälkeen harrastettu talouskuripolitiikka onnistui luomaan maaperää epädemokraattisille ja populistisille liikkeille useissa EU-maissa, joissa kiinnostus Euroopan yhteiseen kehittämiseen kääntyi laskuun. Nyt ei pidä toistaa samaa virhettä, Palola painottaa.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola osallistui tänään Euroopan tulevaisuutta käsittelevään keskusteluun Turun Eurooppafoorumissa. Tilaisuuden avauspuhujana kuultiin EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaa komissaaria Jutta Urpilaista.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue