Ammattiliitto Pron edustajisto: Laskua koronasta ei voi siirtää yksin palkansaajille

Ammattiliitto Pron edustajisto otti kokouksessaan vahvasti kantaa työntekijöiden oikeuksien ja sopimusyhteiskunnan puolesta.

– Olemme valmiita puolustamaan oikeudenmukaista työelämää ja sopimusyhteiskuntaa. Missään nimessä käsillä olevaa kriisiä ei saa käyttää keppihevosena työntekijöiden aseman heikentämiseen, Pron edustajiston puheenjohtaja Osmo Salo sanoo.

Salon mukaan on selvää, että tulevat vuodet ovat kansantalouden ja valtion talouden kannalta raskaita. Bruttokansantuote painuu vuonna 2020 vahvasti miinukselle ja valtion velka kasvaa miljardeilla.

Ammattiliitto Pro pitää ehdottoman tärkeänä, että taloustilanteen korjaamisen taakka jakaantuu tasaisesti yhteiskunnan eri osille. Laskua ei saa jättää vain palkansaajien ja työttömien maksettavaksi.

– Monet työntekijät ovat olleet pitkään lomautettuina ja useat joutuneet irtisanotuiksi. Nyt jos koskaan yhteiskunnan tukirakenteiden on oltava kunnossa. Emme hyväksy heikennyksiä työttömyysturvaan tai työsuhteen ehtoja rapauttamista. Vastuulliset toimijat eivät yritä kriisin varjolla vaikeuttaa heikommassa asemassa olevien tilannetta entisestään, Salo linjaa.

Talousahdingosta nousemiseksi tarvitaan elvytystä. Salo pitää tärkeänä investointeja osaamiseen ja tuotekehitykseen.

– Kannatamme erityisesti elvytystoimia, joilla vauhditetaan infrarakentamista ja ilmastotoimia. Nyt on hyvä aika rakentaa uutta, vähähiilistä tulevaisuutta, Salo täsmentää.

Poikkeustilan myötä etätyöskentelystä on tullut asiantuntijatyössä arkea myös siellä, missä sitä ei ole aiemmin tehty. Pron edustajisto pitää muutosta positiivisena ja kannustaa työnantajia pitämään kiinni työskentelytavan hyödyistä myös poikkeustilan päättymisen jälkeen.

– Etätyö mahdollistaa osaavan ja ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden ympäri Suomea. Aina ei tarvitse muuttaa työn perässä Etelä-Suomeen, Salo muistuttaa.

Pron edustajisto kannustaakin pitämään huolta työhyvinvoinnista ja ergonomiasta myös etätyössä. Työn ja vapaa-ajan erottaminen on entistä tärkeämpää, ja työ- ja virkaehtosopimuksen mahdollistamat työaikajoustot on otettava täysimääräisesti käyttöön. Työntekijöiden vakuutusturva on etätyössä heikompi kuin työpaikalla. Vakuutusturva onkin huomioitava tulevissa sopimuksissa tai lainsäädännön muutoksissa.

Ammattiliitto Pron edustajisto kokoontui kevätkokoukseensa 29.5.2020. Kokous käytiin pääosin etäkokousjärjestelmien välityksellä, mutta pieni osa edustajistosta ja henkilökunnasta kokoontui myös liiton uusiin toimitiloihin Kalasataman Työpajankadulle. Liitto aloittaa työskentelynsä uusissa toimitiloissa täysipainoisesti elokuussa, kun koko henkilökuntaa koskeva etätyöskentelyohjeistus päättyy.

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.

Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia.

Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.

Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue