Työllisyysrahasto vetoaa Suomen hallitukseen maksuvalmiuden turvaamiseksi

Työttömyysturvamenot ovat kasvamassa moninkertaisiksi ja Työllisyysrahaston hallitus esittää huolensa tilanteen nopeasta heikentymisestä. Työllisyysrahaston perustehtävä on rahoittaa työttömyysturvaa ja aikuiskoulutusetuuksia, jotka ovat monelle ainoa tulonlähde, joten on tärkeää turvata rahoitustehtävä.

Työllisyysrahaston hallitus on esittänyt Suomen hallitukselle alla olevan vetoomuksen, jotta työttömyysturvan maksuvalmius voidaan taata.
____________________________________________________________________________
Vetoomus pääministeri Sanna Marinin hallitukselle
TYÖLLISYYSRAHASTON MAKSUVALMIUDEN JA TYÖTTÖMYYSPÄIVÄRAHOJEN MAKSUN TURVAAMINEN

Työllisyysrahaston hallitus käsitteli kokouksessaan 24.3.2020 rahaston talouden skenaarioita tilanteessa, jossa työttömyys on kasvamassa ennätyksellisen nopeasti erittäin korkealle tasolle. Tämä merkitsee työttömyysturvamenojen moninkertaista kasvua tälle vuodelle ennakoituun verrattuna. Lisäksi työttömyysturvan ehtoihin kaavaillut ehtojen lievennykset lisäävät entisestään menoja.

Työllisyysrahasto on viime vuosina kerännyt suhdannepuskurinsa lähes täyteen. Puskurin avulla työttömyysmenojen nousun vaikutuksia voidaan pehmentää. Koronaviruksen aiheuttama äkkijyrkkä työttömyyden kasvu johtaa kuitenkin siihen, että Työllisyysrahasto joutuu maksuvalmiutensa turvaamiseksi turvautumaan merkittävään lainanottoon. Lainanottokaan ei riitä, jos työttömyys nousee ennustetulla tavalla. Uhkana on se, että Työllisyysrahaston maksuvalmius loppuu ennen kesää, jolloin työttömyyskassat eivät voi maksaa päivärahoja työttömille jäsenilleen.

Työllisyysrahasto on varautunut kaikkiin tarvittaviin keinoihin maksuvalmiutensa turvaamiseksi. Poikkeuksellisessa tilanteessa rahaston omat toimet eivät kuitenkaan riitä.
Työllisyysrahaston maksuvalmiuden ja työttömyyspäivärahojen maksamisen turvaamiseksi tarvitaan valtion välittömiä toimia ja päätöksiä.

1. Lainanottoa varten tarvitaan valtiontakaus, jonka valmistelu on menossa valtiovarainministeriössä. Valtiontakaus tarvitaan kaikkiin Työllisyysrahaston lainajärjestelyihin.
2. Valtion tulee maksaa peruspäivärahan suuruinen valtionosuus myös lomautuspäivärahoihin.
3. Valtion tulee päättää siitä, että työttömyysturvan rahoituksen turvaamiseksi Työllisyysrahastolle maksetaan suoraa tukea tarvittava määrä.
Työllisyysrahaston hallitus vetoaa hallitukseen, että se päättäisi pikaisesti edellä mainituista toimenpiteistä.
_____________________________________________________________________

Perustietoa Työllisyysrahastosta

Työllisyysrahasto on tärkeä osa suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää. Työllisyysrahasto kerää työttömyysvakuutusmaksut, joilla rahoitetaan työttömyysturvaa sekä Kelalle että työttömyyskassoille. Rahoitamme myös palkkaturvaa sekä aikuiskoulutusetuuksia, joilla edistetään palkansaajien ja yrittäjien osaamisen kehittämistä.

Olemme koostaneet infograafeihin perustiedot lakisääteisistä tehtävistämme sekä palkansaajan että yrittäjän työuran aikana. Vastaavalla tavalla olemme kuvanneet keskeiset rahavirtamme.
Löydät infograafit verkkosivuiltamme osoitteesta: https://www.tyollisyysrahasto.fi/medialle/
Työllisyysrahasto aloitti toimintansa 1.1.2019 kun Työttömyysvakuutusrahasto ja Koulutusrahasto yhdistyivät. Työllisyysrahaston ensimmäisen vuoden toimintakertomus julkaistaan torstaina 26.3.2020. Toimintakertomus sisältää lisää yksilöityä tietoa toiminnastamme.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue