Tehy, SuPer ja ERTO: Luottamuspula hankaloittaa yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluja

Olen osa ratkaisua

Ammattiliitot Tehy, SuPer ja Toimihenkilöliitto ERTO ovat kävelleet ulos sosiaalipalvelualan neuvotteluista maanantaina iltapäivällä. Syyksi liitot ilmoittavat sen, ettei työnantajaliitto ole pitänyt kiinni yhteisesti sovituista asioista. Neuvotteluja jatketaan, kun työnantajaliitto ilmoittaa, että se on valmis pitämään kiinni sovituista asioista.

Tehy, SuPer ja ERTO poistuivat tänään yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluista luottamuspulan vuoksi, joka on syntynyt työnantajaliiton haluttomuudesta pitää sovituista asioista kiinni.

– Viime neuvottelukierroksella sovimme työnantajaliiton kanssa palkkasopimuksen uudistustyöryhmästä, joka rakentaisi sosiaalipalvelualalle kannustavan palkkausjärjestelmän. Käytännössä työryhmä ei ole kokoontunut kertaakaan, koska työnantajaliitto kieltäytyi keskustelemasta palkkausjärjestelmän uudistamisesta, sanoo SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola.

– Työnantaja ajaa työehtosopimukseen laajasti työaikajoustoja ja haluaa muun muassa heikentää sairausajanpalkkaa koskevia määräyksiä. – Työnantaja haluaa lisää joustavuutta, vaikka hoivakriisi ei ole helpottanut ja jäsenet joustavat jo nyt kohtuuttoman paljon, kertoo Tehyn lakimies Mirja Kinnunen.

– Työnantaja haluaa heikentää työehtoja, vaikka työvoimaa ei saada houkuteltua alalle. Työntekijät eivät tule yksityiselle alalle julkista sektoria heikommilla ehdoilla, muistuttaa ERTOn edunvalvontajohtaja Saara Arola.

Liitot haluavat tasa-arvoa

Tehy, SuPer ja ERTO vaativat kevään työehtoneuvotteluissa palkankorotuksen lisäksi ratkaisua, jolla jatketaan kuntasektorin ja yksityissektorin välisen palkkaeron kaventamista. Lisäksi liitot vaativat palkkatasa-arvoa edistävää palkkaohjelmaa, jolla palkkaero miesvaltaisiin aloihin nähden kurottaisiin umpeen 10 vuoden aikana. Samoin liitot edellyttävät, että yksityisen hoivan ja varhaiskasvatuksen työnantajat ryhtyvät kehittämään työoloja ja parantamaan henkilöstön jaksamista ja hyvinvointia. Liitot haluavat kilpailukykysopimuksen mukaisen työajan lisäyksen pois työehtosopimuksesta.

Tehy, SuPer ja ERTO muodostavat Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestö TSN ry:n. Järjestö neuvottelee Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta, Terveyspalvelualan työehtosopimuksesta, Avaintyönantajat ry:n työehtosopimuksesta, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön työehtosopimuksesta ja Työterveyslaitoksen työehtosopimuksesta.

Lisätietoja:
Tehyn lakimies Mirja Kinnunen, p. 040 6815 308
SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 5698 710
ERTOn edunvalvontajohtaja Saara Arola, p. 09 6132 3233

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue