Lapin yliopiston yhteistoimintaneuvottelut on käytävä aidosti

– Tänään Lapin yliopistossa käynnistyvä yhteistoimintamenettely on käytävä henkilöstö aidosti huomioiden, vaatii Ammattiliitto Pron johtaja Niko Simola.

Lapin yliopisto on käynnistänyt yhteistoimintamenettelyn, jonka tavoitteena on käsitellä henkilöstön kanssa tehtävien uudelleenorganisointia ja säästöjä. Säästötarpeeksi on ilmoitettu 2,5 miljoonaa euroa. Yhteistoimintamenettelyn kohteena ovat kaikki työntekijät, mutta hallinnon rakenteiden muuttaminen ei koske opetus- ja tutkimushenkilöstöä. Henkilöstön vähentämistarpeeksi on ilmoitettu 40 työntekijää.

Ammattiliitto Pron jäsenistö on tyrmistynyt yt-neuvottelujen mitoituksesta ja kohdentamisesta. Käytännössä tulkitsemme vähennysten kohdistuvan muuhun kuin opetus- ja tutkimushenkilöstöön, joten pelko jäsenistön piirissä on suuri irtisanomisten kohdentumisesta juuri niihin tehtäviin, joita jäsenistömme pääosin tekee.

– Yhteistoimintamenettelyssä on edelleen haettava säästökohteiksi muita vaihtoehtoja kuin henkilöstön vähentämistä. Yliopisto tähtää pysyviin talouden säästötoimiin, mutta jos ne tehdään vain henkilöstön kustannuksella, on se kohtuutonta ja epäoikeudenmukaista, toteaa Simola.

Vaihtoehtojen perusteellinen arviointi tarvitaan. Vaikka Pro ymmärtääkin talouden tosiasiat, on Lapin yliopiston pitkäjänteinen kehittäminen tavoite, jolla voidaan hakea pysyviä säästöjä kestävällä tavalla.

Yliopiston on valmistauduttava muutosturvasta huolehtimiseen

Yliopiston on valmistauduttava muutosturvasta huolehtimiseen ja henkilöstön kysymyksiin työttömyysturvan, uudelleen kouluttautumisen, eläkevaihtoehtojen ja muiden yksilöitä askarruttavien asioiden suhteen. Varmasti jokainen työntekijä Lapin yliopistossa miettii ”miten minun käy” ja sitä kysymystä ei saa väheksyä. Henkilöstöä on kohdeltava arvostavasti. Kaikki yliopistossa tehtävä työ on arvokasta. Yliopisto tarvitsee tekijänsä.

– Yliopiston on kannettava myös yhteiskunnallinen vastuunsa. Siitä syystä mahdollisesti irtisanottaville työntekijöille on taattava vahva muutosturvapaketti työttömyyden ennaltaehkäisemiksi, korostaa Simola.

Lisätietoja
Niko Simola, Ammattiliitto Pron johtaja, puh. 040 566 8517

*****

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia.

arjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

***

Yliopistot tuuliajolla – kuka heittäisi ankkurin?

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue