Jyty: Vesi on perusoikeus – siitä tule tehdä kauppatavaraa

Vesi on perusoikeus

Jyväskylässä suunnitellaan julkisena palveluna toimineen kaupungin vesihuollon osittaista yksityistämistä. Myös muutamilla muilla paikkakunnilla julkinen vesihuolto aiotaan panna rahoiksi. Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki varoittaa, että useat kokemukset mm. Euroopassa osoittavat vesihuollon yksityistämisprojektien esimerkiksi 90-luvulla olevan karua luettavaa.

”Monet vesihuollon yksityistämiset epäonnistuivat. Vesihuoltoa on palautettu sittemmin takaisin julkiseksi toiminnaksi useissa Euroopan kaupungeissa, koska vesialan yritysten tuottamat palvelut ovat tulleet kansalaisille kalliiksi eikä palvelun laatu ole ollut riittävän hyvää. Yksityistämisten yhteydessä on puututtu myös vesilaitosten työntekijöiden oikeuksiin ja palkkaehtoihin”, huomauttaa Pihlajamäki.

Suomessa vesihuolto on toistaiseksi hoidettu vastuullisesti ja hyvin

Hän katsoo, että Suomessa vesihuolto on toistaiseksi hoidettu vastuullisesti ja hyvin. On kuitenkin tiedossa, että monet vesialan jättiyritykset esimerkiksi eri puolilla Eurooppaa tutkivat markkinoita – myös Suomessa – ja saattavat lähitulevaisuudessa antaa ostotarjouksia julkisista vesilaitoksista.

Jytyn puheenjohtaja vetoaakin kuntapäättäjiin, että he eivät toimisi samalla tavalla kuin 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa, jolloin kunnat rahapulassaan möivät energialaitoksensa. Karu esimerkki tolkuttomasta hintojen noususta Suomessa on myös Caruna-case, jossa Fortumin sähköverkot myytiin ulkomaalaisten sijoittajien 80-prosenttisesti omistamalle Carunalle. Sähkön siirtohinnat pompahtivat pilviin ja kärsijänä olivat kuluttajat.

Suomessa käynnistettiin tänään 31.1. kansalaisaloite ”Vesi on meidän – kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi”. Aloitteessa esitetään, että aloitteen pohjalta käynnistetään valmistelu sellaisen lainsäädännön luomiseksi, jolla estetään julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille ja nykyinen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa.

Aloitteen perusteluissa todetaan myös, että ”vesihuoltoon ei voi juurikaan syntyä kilpailua sen ollessa niin sanottu luonnollinen monopoli, jossa vain yksi toimija kykenee toimimaan markkinoilla. Ei ole millään tapaa realismia, että jollekin paikkakunnalle Suomessa rakennetaan kilpaileva vesihuoltoverkosto (esim. vesijohtoverkosto) jo olemassa olevan rinnalle”.

Lisätietoja: puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, puh. 0400 537 756, maija.pihlajamaki@jytyliitto.fi

Jyty edustaa noin 50 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Jäsenistöstä naisia on noin 84 prosenttia. Jyty on kunta-alan vanhin ammattiliitto ja STTK:n jäsenliitto.

Ajankohtaista

24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue