Epätyypilliset työsuhteet ovat haaste työttömyyskassoille

Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että osa-aikaiset ja määräaikaiset työntekijät eivät liity ansiosidonnaista työttömyysturvaa maksaviin työttömyyskassoihin suuremmasta työttömyysriskistään huolimatta.

Epätyypilliset työsuhteet ovat haaste työttömyyskassoille. Näissä työsuhteissa olevien henkilöiden suurempi työttömyysriski ei näytä heijastuvan halukkuuteen liittyä työttömyyskassan jäseneksi. Epätyypillisten työsuhteiden yleistyminen voi tulevaisuudessa vähentää työttömyyskassojen jäsenmäärää”, kiteyttää Böckerman tutkimuksen tulokset.

Palkansaajien ammatillinen järjestäytyminen on vähentynyt Suomessa ja muissa teollisuusmaissa menneinä vuosikymmeninä. Aleneminen on jatkunut 2010-luvulla. Järjestäytymisaste on Suomessa nykyisin noin 70 prosenttia.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan saaminen on sidottu työttömyyskassan jäsenyyteen eli Suomi kuuluu ns. Ghent-maihin. Aiempien tutkimusten perusteella työttömyyskassoihin kuulumattomat ovat tyypillisemmin nuoria ja matalasti koulutettuja henkilöitä.

Petri Böckermanin (Palkansaajien tutkimuslaitos & Jyväskylän yliopisto) ja Young Shinin (Helsingin yliopisto) tuoreessa tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti epätyypillisissä työsuhteissa (precarious workers) työtä tekevien työntekijöiden valintoja liittyen työttömyyskassajäsenyyteen ja ammattiliittoon kuulumiseen.

Epätyypillisiin työsuhteisiin luetaan tutkimuksessa osa-aikaiset, määräaikaiset ja palvelualojen matalasti koulutetut työntekijät. Tutkimuksessa verrataan ammattiliittoihin kuuluvien ja pelkästään työttömyyskassoihin kuuluvien sekä niihin kuulumattomien henkilöiden taustaominaisuuksia.

Tulokset osoittavat, että osa-aikaiset ja määräaikaiset työntekijät eivät liity ansiosidonnaista työttömyysturvaa maksaviin työttömyyskassoihin merkittävästä työttömyysriskistään huolimatta. Määräaikaisten työntekijöiden valitessa työttömyyskassan jäsenyyden he tyypillisesti kuuluvat ammattiliitoista riippumattomaan Yleiseen työttömyyskassaan.

Tutkimus perustuu Tilastokeskuksen tulonjakotilastoon, joka sisältää yksilökohtaisen tiedon ammattiliittoon tai pelkästään työttömyyskassaan kuulumisesta sekä tutkimuksen kannalta olennaisista henkilön taustamuuttujista.

Tutkimuksen rahoittivat Palkansaajasäätiö, Koneen Säätiö ja Työsuojelurahasto.

Linkki tutkimukseen.

Tutkijat:
Young Shin, young.shin@helsinki.fi, tutkija, Helsingin yliopisto
Petri Böckerman, petri.bockerman@labour.fi, erikoistutkija, Palkansaajien tutkimuslaitos & professori, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu

Lisätietoja: erikoistutkija Petri Böckerman, p. 040 091 3189, petri.bockerman@labour.fi

***

Toimihenkilöliitto ERTO: Itsensätyöllistäjien sosiaaliturvan ongelmat on korjattava

Määräaikaisuudet syövät nuorten ja naisten luottamusta työmarkkinoihin

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue