Tehyn valtuusto: Työnantajan otettava kantaa sote-alan syveneviin ongelmiin

Sote ja henkilöstön asema

Sosiaali- ja terveysala sekä varhaiskasvatus kohtaavat yhä enenevässä määrin ongelmia, jotka vaativat ratkaisuja. Ratkaisut kiinnostavat työntekijöiden lisäksi myös kansalaisia. He ovat tyrmistyksekseen joutuneet kuulemaan vanhusten hoidon kriisistä, erikoissairaanhoidon hoitajapulasta ja varhaiskasvatuksen pahenevasta kuormituksesta.

Tehyn valtuusto kokoontuu keskiviikkona ja torstaina 27.-28.11. sääntömääräiseen syyskokoukseensa Helsingissä.

– Odotamme erityisesti KT Kuntatyönantajilta ehdotuksia, joiden pohjalta voimme yhdessä ratkoa ongelmia, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi kokouksessa.

Sote-ala tarvitsee uudet työaika- ja palkkausjärjestelmät

Tehyn mielestä sote-ala tarvitsee uudet työaika- ja palkkausjärjestelmät. Kumpaakaan ei ole mahdollista muuttaa nykyisessä kunnallisessa yleisessä virka- ja työehtosopimuksessa. Tehy ja SuPer ovat esittäneet kuntien koko hoito- ja kuntoutushenkilöstön kattavaa sote-sopimusta.

Esimerkiksi uusi työaikamuoto ja työn vaativuutta vastaava palkka parantaisivat työoloja ratkaisevasti.

– Sote-alan vetovoimaa turvaavien uudistusten toteuttaminen on osoittautunut nykyisessä sopimusjärjestelmässä mahdottomaksi.

Julkisella puolella työoloja heikentävät myös työvuoroluettelon muutokset, varallaolo ja ruokailuun liittyvät ongelmat yleistyöajassa. Yksityisellä sektorilla ongelmia aiheutuu työnantajan työehtosopimusten shoppailusta, joka on pyrkimys heikentää työsuhteen ehtoja.

Kilpailukykysopimuksen työajan pidennys on kohdistunut erityisesti naisvaltaisiin aloihin sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Viikkotyöaika piteni puolella tunnilla sekä kunnallisessa yleisessä virka- ja työehtosopimuksessa että yksityisen sote-alan työehtosopimuksissa. Miesvaltaisilla aloilla työajan pidennystä ei ole otettu käyttöön sopimuksista huolimatta.

– Työajanpidennys ei ole toteutunut tasapuolisesti. Järkevintä olisi poistaa se työehtosopimuksista kokonaan, sanoo Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Pula hoitohenkilöstöstä on kansainvälinen. Suomen mahdollisuudet kilpailla Ruotsin ja Norjan kanssa heikkenevät sitä enemmän mitä pidempään ongelmien annetaan Suomessa pahentua. Molemmat maat ovat panostaneet sekä palkkaukseen että työolojen parantamiseen.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, p. 040 8210 028
Edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi, p. 050 3460 847

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue