Ammattiliitto Pron tasa-arvopalkinto Nokialle ja Ramboll Finlandille

Ammattiliitto Pro myönsi vuoden 2019 tasa-arvopalkinnon kahdelle yritykselle. Nokia Oy:lle tunnustus myönnettiin ansiokkaasta palkkakartoituksesta. Yritys kävi läpi kaikkien työntekijöiden palkat perusteettomien palkkaerojen löytämiseksi ja osoitti niiden korjaamiseen erillisen budjetin. Ramboll Finland Oy palkittiin työn ja muun elämän yhdistämisen edistämisestä. Rambollissa on käytössä muun muassa koulunaloitusvapaa.

Ammattiliitto Pro palkitsee kerran vuodessa työelämäteon, joka parantaa miesten ja naisten välistä palkkatasa-arvoa, työn ja perheen yhteensovittamista, tasa-arvosuunnittelua tai seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän ehkäisyä ja käsittelyä työpaikoilla. Ensi sijaisesti palkitaan prolaisia työpaikkoja, jäseniä tai luottamushenkilöitä. Tänä vuonna palkinto myönnettiin Nokialle ja Ramboll Finlandille.

Työelämän tasa-arvon edistäminen on tärkeä osa Pron toimintaa ja vaikuttamista.

– Se tarkoittaa niin hyvän yhteistoiminnan edistämistä työpaikoilla kuin esimerkiksi tasa-arvoasioiden esillä pitämistä tes-pöydissä, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.

Tasa-arvopalkinnolla palkitaan ja tuodaan esiin hyviä käytäntöjä työpaikoilta.

Nokialle palkinto palkkatasa-arvon edistämisestä

Pron vuoden 2019 tasa-arvopalkinto myönnettiin Nokia Oy:lle palkkakartoituksesta, josta tehtiin vuosittainen hanke. Yrityksessä käytiin läpi kaikkien työntekijöiden palkat perusteettomien palkkaerojen löytämiseksi ja poistamiseksi ja osoitettiin erillinen budjetti perusteettomien erojen korjaamiseen. Globaali hanke koski 103 000 työntekijää. Noin 90 prosenttia korjauksista kohdistui naisten palkkoihin.

Nokia nosti vuoden 2019 liiketoimintaprioriteetikseen monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden. Palkkatasa-arvo on osa tätä kokonaisuutta, kertoo Nokian monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta vastaava johtaja Anneli Karlstedt.

– Perusteettomiin palkkaeroihin lähdettiin puuttumaan toimitusjohtaja Rajeev Surin aloitteesta. Se on otettu positiivisesti vastaan koko organisaatiossamme Suomessa ja globaalisti. Pron tasa-arvopalkinto on meille hieno tunnustus.

Luottamusmies Janne Lindström kertoo, että aloite on herättänyt myönteistä keskustelua. Henkilöstö arvostaa myös sitä, että tällaista palkkojen tarkastelua tehdään jatkossakin joka vuosi. Pron tasa-arvopalkinto otettiin hyvillä mielin vastaan.

– Meillä on mahtava fiilis. Tämänkaltaiset julkistukset ja teot tuovat lisämielekkyyttä myös luottamushenkilön roolissa toimimiseen.

Ramboll Finland palkittiin työ- ja työaikajoustoista

Ramboll Finland Oy sai Pron tasa-arvopalkinnon tunnustuksena työn ja muun elämän yhteensovittamisen edistämisestä. Yrityksessä on toista vuotta käytössä koulunaloitusvapaa.
Ekaluokkalaisten vanhemmat saavat 1–3 päivää palkallista vapaata syksyisin, ja vapaita ovat hyödyntäneet sekä isät että äidit. Lisäksi Rambollilla huomioidaan erilaisiin elämäntilanteisiin liittyvät muut järjestelyt, kuten joustava työaika ja lyhennetty työaika.

HR manager Sanna Knuuti kertoo, että Rambollilla ollaan iloisia ja ylpeitä tasa-arvopalkinnosta.
– Upea fiilis. Olemme tehneet vuosia hyvää työtä yhdessä luottamusmiesten kanssa ja vieneet asioita eteenpäin. Koulunaloitusvapaa oli yhden työntekijän idea, josta tuli käytäntö. Seuraamme vuosittain työtyytyväisyyskyselyssä henkilökuntamme kokemusta tasa-arvon toteutumiseen työpaikalla ja tulosten perusteella henkilökuntamme kokee vahvasti, että heillä on yhtäläiset mahdollisuudet edetä uralla sukupuolesta riippumatta, Knuuti lisää.

Työ- ja työaikajärjestelyt ja muut työn ja muun elämän yhdistämisen keinot parantavat työpaikan hyvinvointia ja tukevat pienten lasten vanhempia ja työntekijöitä, jotka pitävät esimerkiksi huolta iäkkäistä läheisistään.

Ramboll Finlandin Espoon toimipisteen luottamusmies Aija Nuoramo kertoo, että työntekijät arvostavat näitä joustoja, ja niiden huomioiminen tasa-arvopalkinnolla tuntuu hyvältä.
– Tämä tunnustus vahvistaa, että olemme oikealla tiellä. Eri yritysten luottamushenkilöitä tavatessani ollut hieno huomata, että tämä on pantu merkille myös muissa yrityksissä, Nuoramo toteaa.

Kunniamaininta ay-tutkinnolle

Pro myönsi tänä vuonna lisäksi kunniamaininnan ay-tutkinnon 2018 – 2019 lopputyölle Tasa-arvosuunnitelma ja käytännön toteutus, joka antaa ideoita ja apuvälineitä luottamushenkilöille tasa-arvon edistämistyöhön. Ida Hertzböle, Aija Koivuranta, Päivi Polso, Sirpa Rautiainen ja Ariitta Setälä haastattelivat lopputyötään varten kymmentä prolaista luottamushenkilöä heidän suhtautumisestaan ja osallistumisestaan tasa-arvosuunnitteluun.

WSP Finlandin Etelä-Suomen alueen luottamusmiehenä toimiva Ariitta Setälä sanoo, että idea lopputyöhön lähti halusta selvittää, miten jokainen meistä voi tarttua epäkohtiin ja osallistua tasa-arvotyöhön.

– Tämä tunnustus kannustaa edelleen uskomaan siihen, että yksittäisenkin ihmisen esimerkki ja luottamustehtävissä olevien teot ovat niitä asioita, joilla voimme parantaa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista päivittäin. Ei sen tarvitse aina olla niin suurieleistä, Setälä sanoo.

Palkinnot ja kunniamaininta jaettiin tänään STTK:n Naisten Palkkapäivän yhteydessä.

Lisätietoja:
Tanja Lehtoranta, työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija, Ammattiliitto Pro, p. 050 572 2568, tanja.lehtoranta@proliitto.fi
Anneli Karlstedt, Head of Nokia Inclusion & Diversity, Nokia Corporation, p. 040 709 6922, anneli.karlstedt@nokia.com
Sanna Knuuti, HR manager, Ramboll Finland Oy, p. 050 551 5066 sanna.knuuti@ramboll.fi

***

STTK kiirehtii hallituksen palkkatasa-arvoon liittyviä konkreettisia toimenpiteitä

Ajankohtaista

28.11.2022

RI Esa Kankaisesta Vuoden rialainen 2022

Lue
28.11.2022

RA Tommi Luukkonen jatkaa RIA-liiton puheenjohtajana

Lue
28.11.2022

Suomi tarvitsee korkeaa osaamista ja hyvää sopimuskulttuuria

Lue
25.11.2022

Suomi ei ole Ruotsi – edes lakkoillessaan

Lue
24.11.2022

Tehyssä työhyvinvointi tutkitusti hyvää ja henkilöstön vaihtuvuus pientä 

Lue
24.11.2022

SuPerin edustajisto: Osaamista hukataan sote-sektorilla ja varhaiskasvatuksessa joka päivä

Lue
24.11.2022

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry: Hätäkeskuspäivystäjien ammattiliitto HAL: Työnantajan puututtava työhyvinvointiongelmiin

Lue
23.11.2022

Jytyn liittovaltuusto: Tukipalveluhenkilöstön asemasta on huolehdittava hyvinvointialueuudistuksessa

Lue