Tehy selvittää yt-neuvottelujen laillisuutta

Tehy aikoo selvittää sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla käynnissä olevien yhteistoimintaneuvottelujen laillisuuden, mikäli ne johtavat irtisanomisiin, osa-aikaistuksiin tai lomautuksiin.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla käynnissä laajoja yt-neuvotteluja

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla on parhaillaan käynnissä laajoja yt-neuvotteluja, joilla on myös henkilöstövaikutuksia. Kaikki yt-neuvottelut, jotka johtavat työntekijöiden irtisanomisiin, osa-aikaistuksiin tai lomautuksiin, tutkitaan Tehyssä tarkoin.
– Selvitämme kaikkien irtisanomisiin, lomautuksiin ja osa-aikaistuksiin johtaneiden yt-menettelyjen laillisuuden. Jos käy ilmi, että yhteistoimintalakia on rikottu, on irtisanotulla, osa-aikaistetulla tai lomautetulla työntekijällä mahdollisuus saada yt-lain mukaista hyvitystä, sanoo Tehyn oikeuspalvelujen päällikkö Kari Tiainen.

Tällä hetkellä Tehyssä on selvityksessä esimerkiksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Pihlajalinnan yt-neuvottelujen laillisuus. Tehyn mukaan esimerkiksi Päijät-Hämeessä työnantaja ei ilmeisesti ole antanut yt-neuvottelujen päätyttyä luottamusmiehelle tietoa, keihin irtisanomiset kohdistuvat ja jakanut jo irtisanomisilmoituksia työntekijöille.

– Tämä tapaus tutkitaan nyt tarkoin ja ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin, toteaa Tiainen.

Tehyn mielestä hoitohenkilöstön lomautukset ja irtisanomiset ovat kyseenalaisia tilanteessa, jossa samaan aikaan tarvitaan lisää työntekijöitä. Kunnat, kuntayhtymät ja sairaanhoitopiirit ovat käynnistäneet vuoden sisällä noin 30 säästöihin tähtäävää yhteistoimintaneuvottelua, jotka koskevat tuhansia tehyläisiä. Työnantajien pyrkimys on säästää yhteensä noin 112 miljoonaa euroa.

Lisätietoja: Oikeuspalveluiden päällikkö Kari Tiainen, p. 040 5000 430

***

YT-laki uudistettava rohkeasti

Ajankohtaista

18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue
16.4.2024

Lausunto virkarikossäännösten uudistamista koskevista selvityksistä

Lue