Työmarkkinajärjestöillä useita selvityksiä tekeillä työeläkevakuutusyhtiöiden tarjoamaan työhyvinvointitoimintaan liittyen

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt sopivat joulukuussa 2015, että vuoden 2019 syyskuun loppuun mennessä laaditaan työeläkevakuutusyhtiöistä riippumaton selvitys työeläkevakuutusyhtiöiden työkyvyttömyysriskin hallintaan liittyvän toiminnan ohjeistuksen sekä työeläkemaksun hoitokustannusosaa ja asiakashyvityksiä koskevien muutosten vaikutuksista vakuutuksenottajien ja vakuutettujen palveluihin sekä toimeenpanon tehokkuuteen ja hajautukseen. Jukka Ahtelan ja Tuula Lempiäisen laatima riippumaton selvitys julkaistiin 9.10.2019.

Työkykypalvelujen merkitys vakuutuksenottajille on kasvanut viime vuosina ja työkykyyn ja työhyvinvointitoimintaan liittyvien kysymysten merkitys on yleisestikin noussut. Palkansaajajärjestöt pitävät työkyvyn edistämiseen ja ylläpitämiseen tähtääviä toimenpiteitä tarpeellisina ja hyödyllisinä. Onnistuneella työkyvyttömyysriskin ennaltaehkäisyllä edistetään työssä jatkamista sekä vähennetään työkyvyttömyyseläkkeitä ja työkyvyttömyyseläkemenoa.

Tutkittua tietoa työeläkevakuutusyhtiöiden työhyvinvointitoiminnan vaikutuksista työkyvyttömyysriskin alentamiseen tai ennaltaehkäisyyn on vähän. Työhyvinvointitoimintaa koskevien mahdollisuuksien, reunaehtojen ja vaikutusten tunnistamiseksi työmarkkinajärjestöillä on vireillä juuri valmistuneen Ahtelan ja Lempiäisen selvityksen lisäksi useita selvityshankkeita, joiden on määrä valmistua keväällä 2020. Näissä selvityshankkeissa tarkastellaan mm. työhyvinvointitoiminnan vaikuttavuutta ja toiminnan tuotos-panos-suhdetta sekä kilpailun merkitystä ja keinoja sekä vaikuttavuutta ja vaikutuksia työeläkealalla.

Juuri valmistuneen Ahtelan ja Lempiäisen selvityksen mukaan työeläkeyhtiöt pitäisivät toivottavana, että työkyvyttömyysriskin hallinnasta säädettäisiin selkeämmin, ajantasaisesti sekä ohjaavasti ja sitovasti. Palkansaajajärjestöt SAK, Akava ja STTK ovat jo aiempina vuosina kannattaneet työhyvinvointitoiminnan tarkempaa säätelyä. Finanssivalvonta antoikin työhyvinvointipalveluja koskevan suosituksen keväällä 2016.  Ahtelan ja Lempiäisen selvityksen mukaan Fivan suosituksella on ollut vaikutusta työeläkevakuutusyhtiöiden toimintaan ja yhtiöt ovat sitoutuneet Fivan ohjeisiin.

Järjestöt ovat arvioimassa kaikkien selvitysten valmistumisen jälkeen mahdolliset muutostarpeet sekä lainsäädäntövalmistelun käynnistämisen tarpeellisuuden työhyvinvointitoimintaan liittyen. Palkansaajajärjestöt pitävät työeläkevakuutusyhtiöiden työhyvinvointitoiminnan tarkemman sääntelyn tarpeellisuutta todennäköisenä mutta odottavat selvitysten tuloksia.

Lisätietoja:

Sinikka Näätsaari, Työura- ja eläkeasioiden päällikkö, SAK
Puh. 040 731 2384

Katri Ojala, Johtava asiantuntija, Akava
puh. 050 593 8205

Katarina Murto, Johtaja, STTK
Puh. 050 568 9188

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue