Käräjäoikeuden päätös: Metsäasiantuntijat vapautuivat liito-orava -syytteistä

Tämän vuoden puolella on nostettu useita syytteitä metsäasiantuntijoita vastaan luonnonsuojelurikoksista. Suojelukohteena on ollut mm. liito-orava, joka nauttii korkeaa suojelustatusta. Tilannetta on kärjistänyt se, ettei ELY-keskuksen viranomaisilla ole enää velvollisuutta rajata liito-oravakohdetta maastoon.

Käräjäoikeus antoi eilen päätöksen, että kolme metsäasiantuntijaa vapautetaan kaikista syyttäjän rangaistusvaatimuksista koskien liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikan hävittämistä metsänhakkuissa. Metsäasiantuntijoita syytettiin luonnonsuojelurikoksesta, sillä liito-orava on suojeltu EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain nojalla, ja sen lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kielletty.

– Käräjäoikeuden mukaan metsäasiantuntijat olivat noudattaneet hyvää huolellisuutta metsän hakkuun suunnittelussa ja toteutuksessa sekä huomioineet mahdollisen liito-oravan. Olemme tyytyväisiä päätökseen, toteaa Stefan Borgman.

Borgman edustaa Suomen metsäasiantuntijoita ja toimii METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n puheenjohtajana.

Turha syytös on henkisesti rankkaa

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan metsäasiantuntijat olivat jättäneet liito-oravalle avohakkuussa säästöpuita ja etsineet suunnitteluvaiheessa huolellisesti havaintoja liito-oravasta alueelta niitä löytämättä. ELY-keskuksen havainto liito-oravasta oli vuodelta 2009, eikä alueella enää ollut liito-oravaa.

– Huolimatta vapauttavasta päätöksestä, on rikoksesta syytettynä oleminen asiantuntijalle kova paikka, jossa koetellaan henkistä kestävyyttä. Tällaiset ulkopuolelta tulevat psykososiaaliset kuormitustekijät stressaavat metsäasiantuntijoita, joiden työ on muutoinkin hyvin vaativaa, Borgman toteaa.

ELY-keskuksen viranomaiset auttoivat aiemmin liito-oravakohteiden rajaamisessa, mutta luonnonsuojelulakimuutoksen 2016 myötä apu on loppunut.

Käräjäoikeuden vapauttavan päätöksen myötä valtio maksaa oikeudenkäyntikulut, jotka nousevat kymmeniin tuhansiin euroihin.

Lisätiedot: puheenjohtaja Stefan Borgman, p. 040 1588 815

METO – Metsäalan Asiantuntijat ry on metsä- ja luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 7 000 ja he työskentelevät luonnonvara-alalla suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsänhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, luonnonhoidon tehtävissä, opettajina ja asiantuntijoina, muissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä. Myös metsäalan opiskelijat ovat Meton jäseniä.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue