Keskituloisen ansiotulojen verotus kevenee

STTK:lainen keskituloinen Toimisen perhe seurasi hallitusohjelman muodostumista ja arvioi siinä tehtyjen linjausten vaikutuksia talouteensa.

Hallitusohjelmassa päätettiin muuttaa verotuksen painopistettä. Päätöksen myötä ansiotuloverotus kevenee. Tämä on Toimisille mieleinen ja STTK:n tavoitteiden mukainen päätös. Ansiotuloveron kevennyksen kokonaissummaksi on suunniteltu 200 miljoonaa euroa, mutta konkreettiset muutokset ovat vielä auki ja niistä sovitaan myöhemmin.

Toimisen keskituloinen perhe

Huonompi uutinen on asuntolainan koron verovähennysoikeuden poistuminen. Toimisilla on asuntolainaa 150 000 euroa. Vuonna 2020 vaikutus heidän ostovoimaansa tulee olemaan noin 15 euroa kuukaudessa. Tällä hetkellä korkotaso on hyvin alhainen. Korkovähennyksen poiston vaikutuksen riski Toimisilla liittyykin korkotason mahdolliseen nousuun.

Hallitusohjelman kulutusverojen korotukset osuvat polttoaineeseen, limonadiin, tupakkaan ja alkoholiin.

Toimisilla on auto, joten polttoaineveron korotus vaikuttaa heidän talouteensa. Polttoaineen hinta nousee 0,13 eurolla sataa kilometriä kohden. Nyt Toimiset miettivätkin, voisiko autolla tehtyjä matkoja vähentää ja korvata esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla, pyörällä tai kävellen. Lasten harrastusten kuljetuksissa Toimiset hyödyntävät jo tehokkaasti kimppakyytejä.

Tupakkaveron korotuksen myötä tupakka-askin hinta nousee 1,8 eurolla, mutta sillä ei ole tupakoimattomien Toimisten talouteen vaikutusta.

Toimisen keskituloinen perhe

Alkoholia Toimiset käyttävät vähän, joten alkoholiveron korotuskaan ei juuri kukkaronnyörejä kiristä. Veron korotuksen myötä oluttölkin hinta kallistuu 0,03 euroa ja viinipullon 0,2 euroa.

Limonadia sen sijaan kuluu kaksi lapsisessa perheessä melko runsaasti. 1,5 litran limonadipullo kallistuu makeisveron kiristyksen myötä 0,1 euroa.

Vaikka keskituloisille palkansaajille jää käteen hieman enemmän rahaa kuin ennen, välillisten verojen korotukset (mm. haittaverot) ja verovähennysten leikkaukset (asuntolaina) syövät hyötyä.  Toimisille ei näin ollen tapahdu verotuksen osalta suurta keventymistä, mutta ei merkittävää kiristymistäkään.

Toimiset tarkastelevat hallitusohjelman vaikutuksia tarkemmin elokuun budjettiriihen yhteydessä.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue