STTK: Hyvinvointi-Suomi tarvitsee vahvan talouden, korkean työllisyysasteen ja paremman työelämän

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Suomeen ollaan synnyttämässä viiden puolueen enemmistöhallitusta. STTK:n hallituksen mielestä uuden hallituksen tärkein tehtävä on Suomen talouden vahvistaminen, työllisyyden parantaminen ja työelämän kehittäminen.

– Suomen haasteet ovat samat riippumatta hallituksesta. Vahva talous ja myönteinen työllisyyskehitys ovat paras tae hyvinvointipalvelujen turvaamiseksi koko Suomessa tilanteessa, jossa Suomi ikääntyy, työmarkkinoilta poistuu enemmän ihmisiä kuin sinne tulee ja lapsia syntyy vähän. Myös ilmastonmuutoksen aiheuttamat haasteet on otettava vahvasti hallituksen listalle, puheenjohtaja Antti Palola painottaa.

Hyvinvointivaltion turvaaminen edellyttää vahvaa veropohjaa ja nykyistä korkeampaa työllisyysastetta.

– Verotusta on uudistettava niin, että tuloerojen kasvua hillitään. Työn verotuksen on tuettava työn tekemistä ja sen teettämistä. Pieni- ja keskituloisen työntekijän työn verotus ei saa kiristyä, jotta se ei muodostu osaamisen lisäämisen tai vaativampien työtehtävien vastaanottamisen esteeksi. Tuottavuuden kasvu ja elinkeinoelämän uudistuminen edellyttää yrityksiltä ja myös julkiselta sektorilta vahvoja panostuksia tutkimuksen ja tuotekehitykseen.

Hallituksen on jatkettava rakenteellisia uudistuksia, joista osa ulottuu yli hallituskauden.
– Sote on vihdoin saatava maaliin, ja samapalkkaohjelmaa on jatkettava. Tarvitaan myös muun muassa sosiaaliturvan kokonaisuudistus, perhevapaauudistus, työperäisen maahanmuuton ohjelma, strategia hiilineutraaliin Suomeen, merkittäviä panostuksia osaamiseen ja työuran mittaiseen koulutukseen sekä yhteistoimintalain uudistus, Palola listaa järjestönsä keskeiset toiveet uudelle hallitukselle.

STTK uskoo, että uusi hallitus palauttaa aidon kolmikantaisen lainsäädäntövalmistelun.
– Se on välttämätöntä kestävän ja pitkäjänteisen sosiaali- ja työlainsäädännön turvaamiseksi. Lainsäädäntötyölle on varattava riittävä aika, jotta osapuolten näkemyseroja ja tavoitteita voidaan sovittaa yhteen.

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 15 jäsenliittoa ja noin 505 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

***

STTK:n tavoitteet hallitusohjelmaan 2019

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue