STTK selvitti: Enemmistö kansanedustajaehdokkaista edistäisi palkka-avoimuutta

Palkka-avoimuus

Selkeä enemmistö STTK:n kyselyyn vastanneista kansanedustajaehdokkaista on palkka-avoimuuden kannalla. 76 prosenttia vastaajista on avoimuuden edistämisen kannalla palkkaerojen korjaamiseksi. 47 prosenttia kansanedustajaehdokkaista kannattaa sanktioita yrityksille, jotka eivät maksa miehille ja naisille samaa palkkaa samanarvoisesta työstä. Kyselyyn vastasi 406 ehdokasta.

STTK:n mielestä palkka-avoimuutta lisäämällä edistetään sukupuolten välistä palkkatasa-arvoa, korjataan perusteettomia palkkaeroja ja edistetään myös paikallista palkoista sopimista.

– Palkka-avoimuutta on edistettävä vaiheittain. Henkilöstön edustajalla olisi oltava oikeus saada yksilöidyt palkkatiedot koko työpaikan henkilöstöstä. Avoimuus lisäisi luottamusta ja edistäisi myös palkankorotuksista sopimista työpaikkatasolla. Perusteettomiin palkkaeroihin on käytännössä erittäin hankala puuttua, jos työpaikalla ei ole riittävää tietoa palkoista, johtaja Katarina Murto korostaa.

Palkka-avoimuutta lisäämällä edistetään sukupuolten välistä palkkatasa-arvoa, korjataan perusteettomia palkkaeroja ja edistetään myös paikallista palkoista sopimista.

Myös nykyistä avoimemmat tulos- ja bonuspalkkajärjestelmät edistäisivät palkkatasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta.
– Palkkausjärjestelmät ovat usein monimutkaisia eikä työntekijä aina välttämättä edes tiedä, mistä kokonaispalkka muodostuu, miten työn vaativuutta on arvioitu tai mikä on henkilökohtaisen palkan osuus työkavereihin verrattuna. Se ei luo kuvaa oikeudenmukaisesta palkkauksesta eikä toimivista palkitsemisjärjestelmistä.

STTK on jo aiemmin selvittänyt valmiuksia palkka-avoimuuden lisäämiseen. Vuonna 2016 Taloustutkimuksen tutkimuksessa enemmistö suomalaista (58 %) oli valmis palkkasalaisuuden poistamiseen tasa-arvon edistämiseksi. Naiset (64 %) olivat tuolloin hieman miehiä (51 %) halukkaampia avoimuuteen. Kyselyyn vastasi 776 suomalaista.

Palkka-avoimuus oli tänään STTK:n perinteisen naistenpäivän aamukahvitilaisuuden teemana. Tilaisuuden avasi ministeri Annika Saarikko ja paneelikeskusteluun osallistuivat tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara, ETLAn tutkimusjohtaja Mika Maliranta, Handelsbankenin henkilöstöjohtaja Kristiina Markelin ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen.

Lisätietoja:

Katarina Murto, STTK:n johtaja, puh: 050 568 9188

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 15 jäsenliittoa ja noin 505 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia.
Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue