Sosiaaliturvan uudistus vauhtiin

Kirjoittaja:

Samppa Koskela

juristi, sosiaaliturvalainsäädäntö

Profiili
Sosiaaliturvauudistus

Perustuloa koskeva keskustelu on saanut viime vuosina uutta tuulta alleen. Työn murros tuntuu kiihtyvän ja perustuloa on tarjottu ratkaisuksi toimeentuloon liittyviin huoliin. Suomessa ja ulkomailla on myös tehty perustulokokeiluita, jotka kääntävät katseet perustulon suuntaan. Voisiko perustulo täyttää sille kohdistetut odotukset?

Suomessa toteutettu perustulokokeilu päättyi vuoden vaihtuessa ja nyt on vaikutusarvioiden aika. Ensimmäiset tulokset on julkaistu. Ei liene yllätys, jos useat kokeiluun valitut ovat olleet tähän tyytyväisiä. Osallistujille kun maksettiin 560 euroa ehdoitta käteen joka kuukausi kahden vuoden ajan.

Perustulokokeilun toteuttaminen on ollut tarpeellista. Vaikka kokeilu oli suppea ja malli rahoituksellisesti kestämätön, niin tämä ei tarkoita, etteikö kokeilun vaikutuksista voisi saada hyödyllistä tietoa. Kokeilu on myös herättänyt Suomeen kohdistuvaa kiinnostusta ympäri maailman. Kovinkaan pitkälle meneviä johtopäätöksiä perustulon toimivuudesta ei kuitenkaan tulosten perusteella kannata tehdä.

Sosiaaliturva kaipaa uudistamisa

Sosiaaliturvamme kaipaa uudistamista. Perustulonkin taustalla olevat tavoitteet, kuten työnteon kannustavuuden lisääminen, byrokratian vähentäminen, etuuksien ennakoitavuuden ja selkeyden lisääminen sekä työn murrokseen vastaaminen ovat laaja-alaisesti jaettuja. Konsensus ei kuitenkaan tarkoita, että perustulon legitimiteetti olisi vahvistunut.

Päinvastoin, sillä vaikka keskustelu perustulosta on jatkunut vuosikymmeniä, perustulo kompastuu edelleen ydinongelmaansa: vastikkeettoman perustulon rahoittaminen tulisi yhteiskunnalle hyvin kalliiksi, sillä perustulo on tarkoitettu maksettavaksi ehdoitta kaikille. Perustuloa saisi myös silloin, kun siihen ei toimeentulon turvaamisen kannalta olisi tarvetta.

STTK on esittänyt sosiaaliturvan uudistamiseen mallin, jossa ensivaiheessa keskitytään palvelujärjestelmän ja työttömyysturvan uudistamiseen

Sosiaaliturvan kehittämistyössä on järkevää edetä kokonaisuus kerrallaan.  STTK on esittänyt sosiaaliturvan uudistamiseen mallin, jossa ensivaiheessa keskitytään palvelujärjestelmän ja työttömyysturvan uudistamiseen. Tavoitteena on pitää huolta jokaisesta työttömästä. Pidämme työnteon edistämistä, syrjäytymisen ehkäisemistä ja järjestelmän rahoituspohjan kestävyyden varmistamista keskeisinä lähtökohtina.

Uudistustyöhön lähdettäessä sosiaaliturvan arvovalinnat ovat tärkeitä. STTK on esittänyt perusturvan uudistamiseksi mallin, joka rakentuu syyperusteisuudelle, kannustavuudelle ja osallisuuden tukemiselle. Työttömyysetuus kytketään myös tiiviimmin osaksi henkilökohtaista palvelua. STTK:n esittämään malliin kannattaa tarttua. Tällöin olemme sosiaaliturvan uudistamisessa jo hyvässä vauhdissa.

Samppa Koskela, STTK, lakimies, eläke- ja sosiaaliturva-asiat

***

STTK:n kannustinmalli uudistaa sosiaaliturvan palvelut edellä

Ajankohtaista

23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue