Tekniikan alalla lähes kolmannes naisista kokee perhevapaan uhkana uralleen

Perhevapaauudistus

Enemmistö jakaisi perhevapaat vanhempien kesken nykyistä tasaisemmin.

Tekniikan akateemisten kyselyn mukaan lähes kolmannes tekniikan alan 30–39-vuotiasta naisista pitää perhevapaalle jäämistä uhkana urakehitykselleen nykyisessä työpaikassa. Saman ikäisistä miehistä näin koki 14 prosenttia.

Vastaajat arvioivat, että perhevapaat eivät jakaudu nyt riittävän tasaisesti. Naisista tasaisempaa jakoa kannatti 70 prosenttia ja miehistä 55 prosenttia.

Lisäksi perheen ja työn yhteensovittamista helpottaisivat työaikajoustot. Tosin vain noin puolet vastaajista kokee työnantajansa suhtautuvan myönteisesti esimerkiksi lyhennettyyn työaikaan.

Tekniikan alalla alle 40-vuotiailla naisilla määräaikaiset työsuhteet ovat selvästi yleisempiä kuin miehillä ja naisilla on vähemmän lapsia kuin miehillä, kysely kertoo.

Tarvitaan kunnon perhevapaauudistus

Perhevapaajärjestelmällä on keskeinen rooli, kun tarkastellaan pienten lasten vanhempien osallistumista työelämään. Suomessa naiset ja miehet osallistuvat lähes yhtä paljon työelämään, mutta yhä edelleen naiset käyttävät valtaosan perhevapaista, varsinkin pitkistä perhevapaista.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK kannattaa perhevapaajärjestelmän kokonaisvaltaista uudistamista. Yksi STTK:n kymmenestä teesistä seuraavaan hallitusohjelmaan on, että perhevapaauudistus pitkällä aikavälillä 6+6+6-mallin mukaisesti. Mallissa kummallakin vanhemmalla on oma, vain hänen käytössään oleva 6 kuukauden perhevapaajakso, minkä lisäksi kolmas 6 kuuden kuukauden perhevapaajakso on jaettavissa vanhempien keskenään sopimalla tavalla.

Lähde: TEK

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue