Tulorajamuutoksilla ei ratkota kaikkia opiskelijoiden toimeentulo-ongelmia

Nuoret työelämässä

Nuorten työelämätietous ja valmiudet työelämässä paranevat opintojen ohessa tehtävien töiden myötä.

Eilen (17.1.) julkaistiin ministeri Sampo Terhon teettämä selvitys opintotuen tulorajojen poistosta. Selvitys on tarpeellinen, mutta pelkällä tulorajojen muuttamisella ei korjata kaikkia opiskelijan toimeentuloon liittyviä ongelmia.

Usea opiskelija käy töissä opintojensa ohella taatakseen itselleen riittävän elintason. Tilastokeskuksen mukaan yliopisto-opiskelijoista opintojen ohessa työsuhde oli 55 prosentilla ja ammattikorkeakouluopiskelijoista 54 prosentilla. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen opiskelijoista työssä kävi opintojen ohella vajaa puolet (lähde: Tilastokeskus).

Opintotuen tulorajojen maltillinen nosto voisi poistaa opiskelijan arjesta byrokratiaa ja kannustinloukkuja, kun työstä saatavia tuloja ei tarvitsisi jatkuvasti seurata tai laskea, pystyykö työtä ottamaan vastaan ilman tukien takaisinperintää. Esimerkissä käytetty 50 prosentin tulorajan nosto, jolloin yhdeksän opintotukikuukauden tuloraja olisi 18 000 euroa, voisi mahdollistaa vapaamman täysiaikaisen kesätyönteon ilman huolta takaisinperinnästä. Opintotuen vuosituloraja määräytyy kalenterivuosittain ja kesätyöt kuuluvat tulorajojen piiriin samalla tavalla kuin opiskelukuukausien aikaiset tulot.

Kokonaan tulorajoja ei tulisi kuitenkaan poistaa, sillä silloin suurituloiset opiskelijat voisivat nostaa opintotukea ja opintotuen käyttömäärät kasvaisivat huomattavasti. Yleisestikin tuet tulisi kohdistaa heille, ketkä eniten niitä tarvitsevat.

Pitäisi myös selvittää, millainen ohjausvaikutus muutoksella olisi. Olisiko tulorajojen nostolla kielteinen vaikutus opiskelijan valmistumisaikaan, jos opiskelijat alkaisivat työskennellä muutoksen myötä paljon enemmän opintojen ohessa? – Opiskelijan päätoiminen tehtävä kuitenkin on opiskelu ja koulutuksen myötä varmistaa työelämään pääsy.

Tieto työelämästä parantaa työnsaantimahdollisuuksia opintojen jälkeen

Opiskelun aikaista työntekoa ei tietenkään voi pitää pelkästään opintoja hidastavana asiana. Työnteko kasvattaa opiskelijan työelämätietoutta ja valmiuksia työelämään ja kasvattaa opiskelijan ammatillisia verkostoja. Myös opiskelijan todennäköisyys työllistyä valmistumisen jälkeen paranee.

Tulorajojen maltillinenkaan nosto ei ole yksinään ratkaisu opiskelijan toimeentuloon liittyviin ongelmiin. Opiskelijoiden moninaisuus tulee päätöksenteossa ottaa huomioon. Opiskelijalla pitää olla aito mahdollisuus tulla toimeen ja opiskella täysipäiväisesti myös ilman samanaikaista työssäkäyntiä.

Ensi hallituskaudella pitää aloittaa sosiaaliturvan kokonaisuudistus, joka poistaa turhat kannustinloukut ja kannustaa työskentelyyn. Opiskelijoiden on oltava mukana sosiaaliturvan kokonaisuudistuksessa ja heitä tulee uudistuksessa kohdella yhdenvertaisesti muiden väestöryhmien kanssa.

Saana Simonen
STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue