Tulorekisteri aloittaa toimintansa

Kirjoittaja:

Seppo Nevalainen

ekonomisti

Profiili

Kansallinen tulorekisteri (KATRE) aloittaa toimintansa vuoden 2019 alusta. Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta, johon tiedon tuottajat ilmoittavat tiedot ansiotuloista.

Tulorekisteri tulee sisältämään palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla. Tulorekisterin ylläpitäjänä ja vastuuviranomaisena toimii Verohallinnon tulorekisteriyksikkö. Tulorekisteri astuu voimaan vaiheittain. Vuoden 2019 alusta tulorekisteri koskee ansiotuloja ja vuoden 2020 alusta mukaan tulevat sosiaalietuudet.

Tulorekisterin tavoitteena on työnantajien hallinnollisen taakan keventäminen. Yritysten ei enää tarvitse toimittaa moneen eri paikkaan esimerkiksi palkkatietoja. Työnantajat pystyvät jatkossa ilmoittamaan palkkatiedot yhdellä kertaa kaikille viranomaisille ja muille tahoille. Reaaliaikainen tulorekisteri mahdollistaa tulevaisuudessa ajantasaisen verotuksen ja sosiaaliturvan.

Tulorekisterin tietojen hyödyntäminen helpottuu, kun tiedot palkoista ja sosiaalietuuksista löytyvät yhdestä paikasta. Tietoja käyttävät vuonna 2019 Verohallinto, Kela, Työttömyysvakuutusrahasto, Työeläkelaitokset ja Eläketurvakeskus. Myöhemmin vuoden 2020 alusta tiedonkäyttäjiä tulee lisää mukaan, esimerkiksi työttömyyskassat ja kunnat.

Mitä hyötyä tulorekisteristä on sitten kansalaisille? Tulonsaajaa itseään koskevat palkkatiedot, eläketulojen tiedot sekä tiedot maksetuista etuuksista ovat jatkossa helposti saatavilla yhdestä paikasta reaaliaikaisesti sähköisen asiointipalvelun kautta. Tulonsaajan ei tarvitse jatkossa toimittaa tulorekisteriin ilmoitettuja tulotietoja tulorekisterin tietojen käyttäjille, kuten esimerkiksi Kelalle tai työttömyyskassalle. Tulorekisteristä voi tilata myös omia tietojaan koskevan tulorekisteriotteen.

Tulorekisteri antaa ensimmäistä kertaa tulonsaajalle reaaliaikaisen kokonaiskuvan hänen palkka- ja etuustiedoistaan. Tulorekisteri ei luo uusia velvoitteita tulonsaajille. Tulorekisteri helpottaa oman talouden hallintaa. On helpompi tehdä suunnitelmia, kun tulot ja menot ovat reaaliaikaisesti nähtävissä. Kun sosiaalietuuksien maksatuksessa olevat viiveet tulevaisuudessa vähenevät, niin kannustinloukkuja syntyy vähemmän ja lyhytaikaisenkin työn vastaanottaminen on kannattavaa.

Palkansaajajärjestöillä on yksi yhteinen edustaja Kansallisen tulorekisterihankkeen ohjausryhmässä. Tämä palkansaajien yhteinen edustaja on Paula Ilveskivi SAK:sta.

Seppo Nevalainen, STTK:n ekonomisti
Kirjoittaja toimii STTK:n yhdyshenkilönä tulorekisterihankkeessa.

Ajankohtaista

17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue
16.4.2024

Lausunto virkarikossäännösten uudistamista koskevista selvityksistä

Lue
16.4.2024

Nuori työvoima elää itseään varten 

Lue