Työtä Mosambikin kotiapulaisten hyväksi

Laura Tembe Manhise ei aiemmin tiennyt mitään oikeuksistaan.

Mosambikilainen Laura Tembe Manhise työskenteli aiemmin kotiapulaisena perheessä, jossa hänet lukittiin sisään isäntäväen työpäivien ajaksi. Hän sai syödäkseen vain vähän intialaista ruokaa, joka oli niin mausteista, ettei hän pystynyt syömään sitä lainkaan. Palkkaa hän sai alle 10 euroa kuussa. Lomia tai vapaapäiviä ei ollut. Lopulta Laura sairastui, ja hänet irtisanottiin ilman lain mukaisia korvauksia.

– En tiennyt mitään oikeuksistani. Nyt olen kuin eri ihminen. En halua kenenkään kokevan samaa kuin minä, ja siksi autan nyt muita kotiapulaisten ammattiliitossa.

Tuki Mosambikin kotiapulaisille on yksi esimerkki Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin työstä kaikkein köyhimpien ja sorretuimpien ihmisten hyväksi. Tuen ansiosta pieni liitto on pystynyt neuvottelemaan kotien näkymättömille sankareille oikeuden sosiaaliturvaan, joka kattaa muun muassa eläkkeet sekä palkalliset sairauspäivät ja äitiysvapaat.

SASKin toiminta köyhien työntekijöiden elämänlaadun parantamiseksi tavoitti suoraan yli 450 000 ihmistä. He ovat kehittyvien maiden työntekijöitä, jotka osallistuivat SASKin tukemiin koulutuksiin tai muuhun toimintaan. Tai he saivat suoraan tietoa siitä, mitä he itse voivat tehdä parantaakseen elämänlaatuaan työolojen tai työehtojen kautta.

Työntekijän oikeudet

  • 450 399 työntekijän tietoisuus oikeuksistaan parani
  • Heistä 37 % naisia

Koulutukset

  • Koulutuksista hyötyi 52 500 ihmistä
  • Johtamiskoulutusta sai 3 628 ihmistä
  • Heistä 41 % naisia

SASK tukee kotiapulaisten aseman parantamista neljässä maassa. Päämääränä on saada heidät samojen oikeuksien piiriin kuin muutkin työntekijät – ja varmistaa, että he myös tietävät oikeutensa. Haaste ei ole ihan pieni, sillä heitä on SASKin ohjelmaan kuuluvissa maissa arviolta 6,5 miljoonaa. Koko maailmassa heitä arvioidaan olevan yli 67 miljoonaa, valtaosa (81,5 %) naisia.

Ajankohtaista

24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue