Aluetoimikuntien jäsenten valinta käynnissä!

Kirjoittaja:

Ulla Hyvönen

asiantuntija, elinkeino- ja aluepolitiikka

Profiili
Seksuaalinen häirintä työpaikoilla

STTK:n aluetoimikuntien jäsenten valitseminen kaudelle 2019-2020 on käynnissä.

Mikä aluetoiminta?

STTK osallistuu alueelliseen päätöksentekoon ja alueelliseen vaikuttamiseen eri puolilla Suomea ja kokoaa yhteen STTK:n 17 jäsenliiton toimijoita. STTK:n jäsenliitot nimeävät omat jäsenensä aluetoiminnan kaksivuotiskaudelle 2019–2020.

Aluetoiminnan tavoite

Alueellisen edunvalvonnan tavoitteena on saada STTK:lainen ääni kuuluviin maakunnissa. Edunvalvontaa toteutetaan alue- ja paikallistoimikuntien kautta. Työpaikkojen lisäksi toimihenkilöiden arkeen vaikuttavat asiat kuten asuminen, hyvinvointipalvelut, koulutus, syrjäytymisen ehkäisy ja liikennepolitiikka ovat alueellisen vaikuttamistyön keskiössä. Näihin asioihin vaikutetaan aluetoiminnassa. Alueellisen edunvalvonnan vahvuus on, että se kokoaa yhteen työelämän eri sektoreiden asiantuntijoita. Aluetoiminta lisää myös näkyvyyttä maakuntatasolla sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta STTK:n jäsenliittojen välillä.

Mitä aluetoimikunta (ATO) tekee?

Aluetoimikunta vaikuttaa aktiivisesti alueensa asioihin mm. tapaamalla päättäjiä, osallistumalla aluehallintoon ja alueellisten organisaatioiden toimintaan. Meneillään olevaan maakuntauudistukseen vaikuttaminen on tällä hetkellä vahvasti agendalla! Aluevaikuttamista voidaan tehdä myös ottamalla kantaa alueen ajankohtaisiin asioihin, esimerkiksi osallistumalla ajankohtaisiin työryhmiin tai järjestämällä keskustelutilaisuuksia.

Mitä paikallistoimikunta (PATO) tekee?

Aluetoimikunnat perustavat tarvittaessa toimikautensa alussa paikallistoimikuntia hoitamaan paikallista ja seutukuntatason edunvalvontaa. Paikallistoimikuntien tehtävänä on tietoisuuden lisääminen ja vaikuttaminen oman lähialueen asioihin. Työskentelytavat vastaavat pitkälti aluetoimikuntien työskentelyä.

Mitä mukaan lähteminen minulta edellyttää?

Kiinnostusta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen sekä STTK:n aluetoiminnan kehittämiseen. Oman ajan käyttöä yhteisten asioiden hoitamiseen.

Mitä se antaa?

Mahdollisuuden oppia uutta vaikuttamisesta yhteiskunnassa, verkostoitua laajasti ja tutustua eri ammattiliittojen toimijoihin. Voit päästä vaikuttamaan valtion aluehallinnossa, maakuntien liitoissa sekä muissa alueellisissa organisaatioissa, kuten maakunnan liitossa, ELY-keskuksen, Työterveyslaitoksen-, aluehallintovirastojen-, työvoima- ja yrityspalvelujen, etnisten suhteiden- ja kaupunkien työllisyysasioiden neuvottelukuntissa sekä pankkien palkansaajatoimikunnan toimielimissä.

Kuinka pääsen mukaan aluetoimintaan?

STTK:n 17 jäsenliittoa valitsevat itsenäisesti edustajansa alue- ja paikallistoimikuntiin. Kunkin liiton omista nimeämiskäytännöistä saat tietoa liitostasi.

Aluetoimikunnat 2019–2020

Ahvenanmaa
Etelä-Pohjanmaa
Etelä-Savo
Häme
Kaakkois-suomi
Kainuu
Keski-suomi
Lappi
Pirkanmaa
Pohjanmaa
Pohjois-Karjala
Pohjois-Pohjanmaa
Pohjois-Savo
Satakunta
Uusimaa
Varsinais-Suomi

Ajankohtaista

24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue