ERTO: Irtisanomissuojan heikentäminen ei perustu faktoille

Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen kritisoi hallituksen esittämän irtisanomisuojan heikentämisen perusteluja riittävien faktojen puuttumisesta. Edes hallituksen oma muistio irtisanomissuojan heikentämiseksi ei tue hallituksen linjaa.

Sipilän hallitus on esittänyt alle 20 hengen yrityksissä työskentelevien irtisanomissuojan heikentämistä. Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtajan Juri Aaltosen mukaan julkinen keskustelu ja hallituksen perustelut heikennykselle eivät perustu faktoihin.

Hänen mukaansa irtisanomissuojan heikentämisen väitetyt työllisyysvaikutukset ovat vähintään epävarmat. Väitteille ei löydy tukea edes hallituksen omasta muistiosta.

”Hallituksen lausuntopyynnössä käytetään muun muassa ilmaisuja ”potentiaalisesti positiivinen vaikutus työllisyyteen” ja ”tutkimuksista varovaista tukea…” sekä ”yrityskoosta vastakkaissuuntaisia vaikutuksia…”. , Aaltonen sanoo.

Työnantajia lähellä olevan ETLAn tutkijan lausunnon mukaan suojan heikentäminen lisäisi irtisanomisia ja rekrytointeja, mutta itse työllisyyteen sillä tuskin olisi vaikutusta. Valtiovarainministeriön mukaan 20 hengen rajaus laissa lisäisi rekrytointeja näissä pienissä yrityksissä, mutta jarruttaisi yrityksiä kasvamasta yli 19 hengen yrityksiksi.

Vertailu OECD-maihin ontuu

Hallitus perustelee linjaansa myös sillä, että OECD:n 34 maasta 11:ssa maassa pieniä yrityksiä kohdellaan kevyemmin irtisanomistilanteissa.

Juri Aaltonen huomauttaa, ettei työ- ja elinkeinoministeriön lausuntopyynnön liitetaulukko tue hallituksen linjausta. Hänen mukaansa mainitut kevennykset koskevat lähinnä irtisanomisprosesseja eli hallintoa, joiden osalta on jo Suomessakin helpotusta. Yt-lain prosessit eivät Suomessakaan sido alle 20 hengen yrityksiä.

”Ilmeisesti Turkki on ainoa OECD-maista, jossa itse henkilökohtaista irtisanomissuojaa on heikennetty alle 30 hengen yrityksissä. Haluaako hallitus viedä meitä nyt Turkin tielle?”, Aaltonen ihmettelee.

Irtisanominen nyt jo helppoa

Aaltonen muistuttaa, että henkilöperusteinen irtisanomissuoja on useiden OECD-vertailujen mukaan Suomessa tälläkin hetkellä jo suurin piirtein eurooppalaista keskitasoa. Määräaikaisen työntekijöiden työsuhdeturva on Suomessa muita OECD-maita heikompi.

Tuotannollinen ja taloudellinen irtisanomissuoja taas on OECD:n tietokannan mukaan Euroopan maiden alhaisimpia.

”Yritys pystyy käytännössä aina halutessaan käynnistämään yt-neuvottelut ja irtisanomaan työntekijöitä haluamansa määrän. Yt-neuvottelut ovat usein laillisia, mutta samalla pelkkää teatteria ja työsuhdeturvan irvikuvia.” Aaltonen sanoo.

Työministeri Jari Lindström (sin.) ilmoitti julkisuudessa, että hallitus haluaa heikentää henkilöperusteista irtisanomissuojaa, mutta taloudellisin syin irtisanomisen suojan kehittämisen se jättää seuraavalle hallitukselle.

”Toisin sanoen siellä missä työntekijällä ei ole suojaa, siihen ei haluta koskea. Siellä missä suojaa vielä on, halutaan se ottaa pois”., Aaltonen kritisoi.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue