STTK: Työelämä eriarvoistuu työsopimuslain muutosesityksillä

Työsopimuslain muutos

STTK ei kannata hallituksen kehysriihessä päätettyä työsopimuslain henkilöön liittyvän irtisanomisperusteen muuttamista.

Työ- ja elinkeinoministeriön valmisteleman esityksen tavoitteena on alentaa työllistämisen kynnystä keventämällä yksilöllisen irtisanomisen perusteita alle 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Sen sijaan alle 30-vuotiaiden nuorten määräaikaisuuden perusteita koskevasta muutosesityksestä luovutaan.

– Yksilöllisen irtisanomisen perusteiden keventäminen asettaisi työntekijät eriarvoiseen asemaan pelkästään työantajan koon perusteella, vaikka työsuhdeturvan tulee olla sama kaikilla työntekijöillä. Hallituksen esitys lisää tulkinnanvaraisuutta ja luo epävarmuutta työpaikoille. Ajan mittaan vakiintunut oikeuskäytäntö voi muodostua hyvin kirjavaksi ja lisätä oikeusriitoja. Esitys todennäköisesti myös heikentäisi työllistymishalukkuutta pienempiin yrityksiin, lakimies Inka Douglas arvioi.

Esityksellä voi myös olla merkittäviä vaikutuksia työttömyysturvaan, sillä irtisanomisesta voi seurata työttömyysetuuden menetys määräajaksi.

STTK on tyytyväinen, että nuoriin kohdistuvasta muutosesityksestä luovuttiin.
– Nuoriin kohdistuva työehtojen heikentäminen on syrjivää ja lisää heidän taloudellista epävarmuuttaan. Parhaiten nuorten työllistymistä edistetään huolehtimalla heidän koulutuspohjansa varmistamisesta ja osaamisensa kehittämisestä, sillä siten edistetään kestävällä tavalla nuorten työllistymismahdollisuuksia.

STTK korostaa, että tällä hallituskaudella on jo tehty työllistämisen lisäämiseksi työehtoja heikentäviä toimenpiteitä: takaisinottovelvollisuutta lyhennettiin, koeaikaa pidennettiin ja pitkäaikaistyöttömien määräaikaisesta työsopimuksesta sopimista helpotettiin.
– Näiden toimien vaikutuksia työllistymiseen ei ole selvitetty, mutta se pitäisi tehdä ennen uusia heikennysesityksiä. Työntekijän suojelua ei tule rapauttaa arvioimatta tehtyjen toimenpiteiden todellisia vaikutuksia.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue