Kolme pointtia komissiolta

Kirjoittaja:

Seppo Nevalainen

ekonomisti

Profiili
Euroopan Unioni

EU:n komissio antoi viime viikolla ehdotuksensa maakohtaisiksi suosituksiksi Suomelle ja muille EU-maille. Komissio arvioi samalla jälleen Suomen julkisen talouden tilaa. Suositukset ovat osa talouspolitiikan EU-ohjausjaksoa, jossa koordinoidaan jäsenmaiden budjetti- ja talouspolitiikkaa. Suomea koskevia suosituksia oli vain kolme.

Suomen kotitalouksien velkaantumiskehitys huolestuttaa EU:n komissiota. Kotitalouksien ottamat suorat lainat eivät ole juurikaan kasvaneet viime vuosina mutta taloyhtiöiden kautta otetut lainat ovat kasvaneet voimakkaasti. Tämä on johtanut kotitalouksien velkaantumisen kasvuun.

Kotitalouksien velkaantuminen on riski talouden vakaalle kehitykselle jos ja kun korot aikanaan nousevat. Finanssivalvonta onkin jo kiristämässä ohjeistustaan pankeille, jotta nämä ottaisivat omassa luotonannossaan huomioon taloyhtiölainoista aiheutuvat kustannukset. Komissio ehdottaa myös ns. positiivisen luottorekisterin käyttöönottoa, josta henkilötasolla olisi saatavissa kaikki luottoja ja maksuhäiriöitä koskevat tiedot. Tämä hillitsisi kotitalouksien ylivelkaantumista.

Toisena asiana komissio tuo esille lyhytaikaisen työn vastaanottamisen kannustimien parantamisen ja työvoimapalveluiden riittävyyden. Työvoimapolitiikan resurssien lisääminen on nyt tarpeellista kun työvoiman kohtaanto-ongelmat ovat pahentuneet ja osaavasta työvoimasta on paikoin pulaa. Suomessa aktiivisen työvoimapolitiikan resurssit ovat vain noin puolet esimerkiksi Tanskan käyttämistä resursseista. Suomessa otetaan käyttöön tulorekisteri ensi vuonna, mikä tulee helpottamaan lyhytaikaisten töiden vastaanottamista, kun tukien saamiseen ei enää tule katkoja.

Kolmantena asiana komissio kiinnittää huomiota Suomen julkisen talouden tasapainoon. Suomen julkisen velan suhde bkt:hen alenee jo ensi vuonna alle 60 prosentin emu-kriteerin. Velkasuhde kääntyy kuitenkin 2020-luvulla uudelleen nousuun väestön ikääntymisestä aiheutuvien julkisten menojen vuoksi. Tämän vuoksi EU:n komissio vaatii soten toteuttamista terveydenhuoltomenojen kasvun hillitsemiseksi.

EU:n komission suosituksissa ei ollut mitään yllättävää. Suomen saama kevättodistus oli vähintään tyydyttävä. Kun taloudessa menee hyvin, niin suositusten antaminen ja etenkin niiden noudattaminen on helpompaa.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue