Nuoret rohkaistukaa

Nuoret

Julkisessa keskustelussa mainitaan usein työelämän pirstoutuminen ja nuorten elämän epävarmuus. Huoli on todellinen kun etsii sitä ekaa työpaikkaa, sillä koulutusta vastaavan vakinaisen työn löytäminen voi olla vaikeaa. Moni nuori tuntuu kuitenkin kokevan, että työelämä on pelkkää silppua, pätkätöitä ja epävarmuutta. Mutta onko huoli todellinen?

Vakituisten kokopäiväisten pestien osuus työsuhteista ei ole viimeisen 20 vuoden aikana laskenut. Osuus on pysynyt Tilastokeskuksen työvoimatilaston mukaan noin 75 prosentissa kaikista työsuhteessa olevista. Vastaavasti pätkätöiden (määräaikaisten työsuhteiden) osuus on pysynyt noin 15 prosentissa kaikista työsuhteista välillä 2000-2017.

Nuorille lietsottava pelko työmarkkinoiden epävarmuudesta on kohtuuton, eikä ainakaan tilastojen valossa perustu todellisuuteen. On edesvastuutonta luoda nuorille katteettoman epävarmaa kuvaa työmarkkinoista. Nuorille lietsottu huoli näkyy mm. alhaisena syntyvyytenä ja ahdistuneisuutena.

Nuoret suhtautuvat työelämään pessimistisesti

Moni tutkimus osoittaakin, että suomalaiset nuoret suhtautuvat työelämään kovin pessimistisesti, mutta työelämään siirtymisen jälkeen näkemys muuttuu valoisammaksi. Syy saattaa olla julkisessa keskustelussa omaksutun tilannekuvan paljastuminen turhan synkäksi.

Nuorilta kuulee myös huolen, pääsevätkö he koskaan eläkkeelle. Huoli on ainakin toistaiseksi aiheeton. Esimerkiksi vuonna 1988 syntyneen odotettu eläköitymisikä on noin 68 vuotta. Onhan se korkea, muttei kohtuuton. Eläkejärjestelmä on ainakin toistaiseksi rahoituksellisessa tasapainossa. Tässäkään asiassa julkisessa keskustelussa lietsottu pessimistinen tilannekuva ei vastaa todellisuutta.

Nuoret rohkaistukaa. Työelämässä on itse asiassa aika kivaa. Samoin lasten kanssa.

Antti Koskela
ekonomisti, STTK

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue