Teemu Vartiamäki: Mikä on mielestäsi tärkein keino ratkaista nuorten syrjäytymisen ongelma?

Teemu Vartiamäki, nuorten syrjäytyminen, nuoret työelämässä.

Haaste on laaja, monitahoinen ja varsin kompleksinen eikä varmastikaan mitään yhtä ja ainoaa oikeaa ratkaisua ole. Yhdessä tekemällä saadaan paljon aikaan ja löydetään toimivia ratkaisuja. Näkemykseni mukaan on kuitenkin jotain mistä täytyy pitää kiinni ja mitä ilman emme onnistu. Siitä lyhyesti. Ihmisen perustarve on tulla kohdatuksi, kuulluksi ja nähdyksi. Nämä kokemukset rakentavat perusturvaa, joiden varaan kasvu ja kehitys rakentuvat.

Ihmisen perustarve on tulla kohdatuksi, kuulluksi ja nähdyksi. Nämä kokemukset rakentavat perusturvaa, joiden varaan kasvu ja kehitys rakentuvat.

Lapsi tai nuori, jolla on perusturvassa puutteita, tarvitsee turvallista ihmissuhdetta ja pysyvää kasvuyhteisöä. Aikuista, jolla on aikaa kulkea rinnalla, katsoa silmiin, välittää ja sanoittaa lapselle teoin ja toistuvin sanoin toivoa tulevaisuuteen. Harrastusyhteisöä, jossa yhdessä opetellaan kannustusta, erilaisuutta sekä itsen ja toisten hyväksyntää. Tämä ei toteudu pirstaloituneessa palvelurakenteessa, jossa palvelut ovat ihmissuhdetta tärkeämpiä.

Harrastusyhteisöä, jossa yhdessä opetellaan kannustusta, erilaisuutta sekä itsen ja toisten hyväksyntää.

Ainoastaan ihmissuhteen kautta on mahdollista vahvistaa perusturvaa, jossa lapsi hiljalleen oppii tuntemaan, että hän on hyväksytty, hän aidosti kuuluu yhteisöön ja hän on merkityksellinen omana itsenään. Nämä kokemukset syntyvät hiljaa, pienistä arkisista hyvistä, aidoista ja välittävistä teoista, jotka vaativat paljon aikaa. Kasvamisessa ja syrjäytymisen ehkäisyssä ei ole nopeita ratkaisuja vaan ne vaativat pitkäkestoista rinnalla kulkemista, ihmissuhdeperustaisuutta ja arjen yhteisiä tekoja ja kokemuksia.

Poistetaan siis projektit ja satsataan pysyvyyteen. Projekteilla voidaan rakentaa taloja, ei ihmistä. Jokaiselle tuen tarpeessa olevalle lapselle tulee mahdollistaa pysyviä aikuissuhteita, jotka elävät arkea yhdessä lapsen kanssa koulussa, vapaa-ajalla ja palveluverkostoissa, yhdessä kasvatuskumppanina lapsen huoltajien kanssa. Tässä Icehearts on yksi toimiva malli.

Teemu Vartiamäki, Icehearts

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue