Hyviä esimerkkejä ammattikorkeakoulujen ohjauskäytänteistä

Kirjoittaja:

Riina Nousiainen

asiantuntija, koulutus ja osaaminen

Profiili
Korkeakoulu

STTK lähetti ammattikorkeakouluille kyselyn, jolla selvitettiin millaista opiskelijoiden työelämään siirtymistä tukevaa ohjausta niissä järjestetään. Alla muutamia vastauksista poimittuja hyviä uraohjauksen käytänteitä:

Laurea-ammattikorkeakoulussa opiskelijoiden urasuunnittelutaitoja tuetaan viiden opintopisteen laajuisilla urasuunnittelun opinnoilla. Nämä jokaisen opiskelijan opintoihin pakollisena sisältyvät opinnot sijoittuvat koko opiskeluajalle. Uraopintoja toteutetaan mm. opiskelijan ja opettajatuutorin henkilökohtaisissa HOPS-keskusteluissa ja yhteisen verkossa olevan työtilan avulla.

Saimaan ammattikorkeakoulussa urasuunnitteluun liittyvät taidot ovat esillä jo orientoivissa opinnoissa. Jokaisella opiskelijaryhmällä on oma tutoropettaja, jonka kanssa käydään läpi uraa koskevia asioita. Uraohjauksella tuetaan opiskelijan oman osaamisidentiteetin tunnistamista ja vahvistamista.

Turun ammattikorkeakoulussa toteutetaan useassa koulutuksessa ekskursioprojekteja, joissa opiskelijat järjestävät vierailuja oman alansa yrityksiin ja tutustuvat eri työtehtäviin. Ekskursioprojektia vetävät Urapalveluiden työntekijät, ja ne tehdään tiiviissä yhteistyössä opettajatuutoreiden kanssa. Turun ammattikorkeakoulusta valmistuneilla on mahdollisuus saada henkilökohtaista uraohjausta myös valmistumisensa jälkeen ja esimerkiksi lähettää työnhaun asiakirjansa kommentoitavaksi Ura- ja rekrytointipalveluihin.

Savonia-ammattikorkeakoulussa uraohjausta toteutetaan opintojen alku-, keski- ja loppuvaiheessa. Kutakin vaihetta varten on määritelty suositussisällöt, jotka liittyvät osaamisen kehittymiseen, ammatillisen verkostoitumiseen ja työllistyvyyteen, oman osaamisen esittämiseen ja asiantuntijabrändin rakentamiseen sekä itsetuntemuksen ja minäpystyvyyden tukemiseen. Savonia myös kehittää uraohjausta yhteistyössä Savon Ammattiopiston ja Ylä-Savon ammattiopiston kanssa toteutettavassa Uraohjaus 2020 -hankkeessa.

Lapin ammattikorkeakoulussa uraohjausta toteutetaan mm. opettajatuutorin tai opinto-ohjaajan kanssa käytävissä henkilökohtaisissa keskusteluissa, yritysvierailuilla sekä alumni- ja yritystapahtumissa. Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston yhteisessä hankkeessa kehitetään uraohjaus- ja neuvontapalveluita lappilaisille korkeakoulutetuille työttömille.

Centria-ammattikorkeakoulu on järjestänyt vuosittain oman Get to Business -tapahtuman, jossa mm. yritykset ovat voineet tarjota kesätyöpaikkoja opiskelijoille ja yhdessä ammattiliittojen kanssa on toteutettu CV- ja hakemustyöpajoja. Boosting Business -opintojaksolla on harjoiteltu työkäyttäytymisen perusteita ja syvennetty yritysyhteistyötä opiskelijavetoisessa tapahtumassa.

***

Lisää aiheesta:

Tervetuloa työelämään

STTK: Nuoret tarvitsevat työelämään siirtymistä tukevaa ohjausta

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue