Jyty moittii ja kiittää kehysriihipakettia

Talouspolitiikka

Sipilän hallitus julkisti keskiviikkona 11.4. kolmen hallituspuolueen kehysriihipaketin vuodelle 2019. Vaikka paketti sisältää työllisyyttä vahvistavia toimenpiteitä mm. TE-toimistojen resurssien lisäämisen seurauksena, ongelmallisia kohtiakin paketti sisältää.

Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki on pettynyt siihen, että hallituksessa päätettiin lähteä valmistelemaan työsopimuslain muutosta, jolla pyritään keventämään yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä pienissä 20 henkeä tai sen alle työllistävissä yrityksissä. Hallitus perustelee päätöstä sillä, työllistämisen kynnyksen alentamisella. ”Toivotaan, että tästä ei tule mielivaltainen irtisanomisautomaatti.”

Valitettavana Pihlajamäki pitää myös sitä, että työnantaja saa tehdä vähintään kolme kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana olleen, alle 30-vuotiaan nuoren kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman laissa muutoin säädettyä perusteltua syytä.

Työttömien aktiivimalliin saatava korjauksia

Jytyn puheenjohtaja pitää paketin sisällössä myönteisinä  toimenpiteinä niitä päätöksiä, joilla tehdään korjauksia huonosti valmisteltuun ja täysin keskeneräisenä käyttöön otettuun työttömien aktiivimalliin. ”On hyvä, että aktiivisuusehtoa kerryttäväksi työvoimapalveluksi luetaan jatkossa osallistuminen mm. ammatti- ja kansalaisjärjestöjen, kuntien tai muun vastaavan tahon järjestämään koulutukseen ja valmennukseen.”

Myönteistä on Pihlajamäen mukaan myös se, että 25 vuotta täyttäneiden työttömien on mahdollista opiskella työttömyysetuutta menettämättä lyhytkestoisia opintoja, jotka kehittävät heidän ammatillisia valmiuksia. Opinnot kerryttävät aktiivimallissa tarkoitettua aktiivisuusedellytystä.

Tärkeänä askeleena oikeaan suuntaan Jytyn puheenjohtaja pitää  sitä, että varhaiskasvatukseen suunnataan lisätukea 10 miljoonaa. Lisätuen seurauksena mm. ryhmäkokoja on mahdollista pienentää, lisähenkilöstöä palkata ja maksuttoman viisivuotiaiden varhaiskasvatuksen kokeiluja laajentaa.

Hallituksen lisäsatsaukset uudelleenkoulutukseen – vaikkakin edelleenkin liian pienet – ovat oikean suuntaisia. ”Toivottavasti niillä saadaan helpotetua osaavan työvoiman saatavuutta niin, että työnhakijat ja työpaikat kohtaisivat tulevaisuudessa paremmin ja että mm. ammatillisen koulutuksen järjestelmää saataisiin kehitettyä siten, että se aiempaa täsmällisemmin voisi vastata alan vaihtajien tarpeisiin.”

Lisätietoja: puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, puh. 0400 537 756, maija.pihlajamaki@jytyliitto.fi

* Jyty edustaa noin 50 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Jäsenistöstä naisia on noin 84 prosenttia. Jyty on kunta-alan vanhin ammattiliitto ja STTK:n jäsenliitto. Jyty viettää 100-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2018.

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue