STTK: Työlainsäädännön kanneajat yhtenäistettävä

Lisätietoja:

Inka Douglas

juristi, työlainsäädäntö

Profiili

Korkein oikeus on antanut äänestysratkaisun (2018:10 ään.) kiistaan työntekijöiden palkkasaatavista ja niiden vanhentumisesta. Palkkasaatavat kyseisessä tapauksessa ovat koskeneet lisätyö-, iltatyö- yötyö-, lauantaityö- ja sunnuntaityökorvauksia. Tapauksessa on tarkasteltu sitä, onko työntekijöiden palkkasaatavien vanhentumista arvioitaessa sovellettava työaikalain kahden vuoden vai työsopimuslain viiden vuoden vanhentumisaikaa. Korkein oikeus on katsonut ratkaisussaan, että kanteessa vaaditut työaikakorvaukset kuuluivat työaikalaissa säädetyn kahden vuoden kanneajan piiriin.

Työntekijöiden työaikaan liittyvistä korvauksista säännellään ylityön ja sunnuntaityön osalta työaikalaissa. Näistä korvauksista sekä lisäksi iltatyö-, yötyö- ja lauantaityöstä maksettavista korvauksista voidaan sopia työehtosopimuksessa. Työtuomioistuin on useassa ratkaisussa soveltanut työaikakorvausten vanhentumisessa työsopimuslain mukaista viiden vuoden vanhentumisaikaa silloin, kun kyse on ollut työehtosopimukseen perustuvista työaikakorvauksista.

– Työntekijän oikeusturvan näkökulmasta ei voida pitää tyydyttävänä sitä, että palkkasaatavien vanhentumisajat työsopimus-, työaika– ja vuosilomalaissa poikkeavat toisistaan tai voivat johtaa työntekijän vahingoksi. Eri mittaisille kanneajoille ei ole perusteita ja nykyinen oikeustila on epäselvä, Murto toteaa.

STTK esittää, että työaika- ja vuosilomalaissa säädetyt kanneajat muutetaan vastaamaan työsopimuslaissa säädettyä viiden vuoden vanhentumisaikaa työsuhteen kestäessä. Yhtenäiset kanneajat selkiyttäisivät säännösten tulkintaa ja ymmärrettävyyttä sekä edistäisivät työntekijän oikeusturvaa.

Lisätietoja: Inka Douglas, STTK:n lakimies, puh: 040 154 8960

***

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 16 jäsenliittoa ja noin 505 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

Ajankohtaista

22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue