Ministerit ja työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat vetoavat työpaikkojen vaikuttajiin seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi

Seksuaalinen häirintä työpaikoilla

Seksuaaliseen häirintään puuttuminen

Ministeri Lindströmin, Saarikon ja Mattilan sekä työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajien yhteisessä viestissä kehotetaan työpaikkoja varmistamaan, että käytännöt seksuaaliseen häirintään puuttumiseksi ovat ajan tasalla ja kaikkien työntekijöiden tiedossa.

Työpaikkojen tueksi on laadittu opas, jossa on ohjeita muun muassa seksuaalisen häirinnän tunnistamiseen sekä tietoa lainsäädännöstä ja työnantajan ja työntekijän vastuista.

– Monella toimialalla ja työpaikalla on tehty hyvää työtä ja luotu käytännöt mahdollisten ongelmien varalle. Viime kuukausina esiinnousseet tapaukset kuitenkin osoittavat, että työmme häirinnästä vapaan työelämän edistämiseksi on jatkuttava, sanoo työministeri Jari Lindström.

– Asenteiden on muututtava, ja tässä erityisesti yritysten ja julkisten työpaikkojen johdolla on iso vastuu. Johdon täytyy joka käänteessä viestiä, että seksuaalinen häirintä ei ole hyväksyttävää, sanoo tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

– Myös hiljaisen hyväksynnän on loputtava. Työpaikoille on luotava ilmapiiri, jossa jokaisen on helppo puuttua näkemäänsä häirintään. Nollatoleranssi ei saa olla vain sanahelinää, vaan sen pitää olla oikea arvo jokaisella suomalaisella työpaikalla, lisää sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

Viestin ovat allekirjoittaneet ministerien lisäksi Akavan, Elinkeinoelämän keskusliiton, Kirkon työmarkkinalaitoksen, KT Kuntatyönantajien, SAK:n, STTK:n, Suomen Yrittäjien sekä valtion työmarkkinalaitoksen johtajat.

Ministeriöiden ja keskusjärjestöjen yhteistyö käynnistyi 18.12.2017 järjestetyssä pyöreän pöydän keskustelussa. Keskustelun jälkeen perustettua työryhmää ja työpaikoille suunnatun oppaan valmistelua on johtanut työ- ja elinkeinoministeriön Työelämä 2020 -hanke. Työryhmä jatkaa yhteistyötään ja arvioi mahdollisia uusia toimenpiteitä.

Häirinnästä vapaa työpaikka -opas

Viesti työpaikkojen vaikuttajille

***

11 x Tällainen on yhdenvertainen työpaikka

Ajankohtaista

16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue
16.4.2024

Lausunto virkarikossäännösten uudistamista koskevista selvityksistä

Lue
16.4.2024

Nuori työvoima elää itseään varten 

Lue
15.4.2024

SuPer Paavola: Hallituksen esitys paikallisen sopimisen lisäämiseksi ei turvaa riittävästi työntekijöiden asemaa

Lue
15.4.2024

Suomi kulkee sumujen sillalla

Lue