STTK: Suomen ongelma on ikääntyvien miesten ja nuorten naisten heikko työllisyys

Sosiaaliturva ja perhevapaauudistus, nuorten naisten heikko työllisyys

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n tänään 28.2. julkistettu Suomea koskeva maaraportti patistaa työttömyyden selättämiseen. Vaikka työllisyysaste kehittyy hyvin, on rakennetyöttömyydestä kuitenkin syytä olla huolissaan.

– Työllisyysasteen nostamiseksi OECD suosittelee Suomelle sosiaaliturvauudistuksia. Järjestelmää pitäisi yksinkertaistaa ja kehittää työllistymiseen kannustavampaan suuntaan, STTK:n ekonomisti Antti Koskela kertoo maaraportin sisällöstä.

– Uskon, että sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen tulee olemaan seuraavan hallituskauden tärkein yhteiskunnallinen uudistus. Tärkeintä olisi tasapainoinen toteutus, joka huomioi yksilölliset tarpeet nykyjärjestelmää paremmin. Työllistymiseen kannustamisen ja yhteiskuntaan osallistamisen tulisi olla tulevaisuudessa sosiaaliturvajärjestelmän lähtökohta, Koskela arvioi.

OECD:n selvitys paljastaa karulla tavalla Suomen työmarkkinoiden heikkouksia. Ikääntyneiden miesten ja nuorten naisten työllisyysasteissa Suomi jää merkittävästi jälkeen muista pohjoismaista. Työllisyysasteen nostamisen pohjoismaiselle tasolle tulisi olla politiikan yksi keskeisimmistä tavoitteista jatkossakin. Olisi tärkeää keskittyä niihin ryhmiin, joissa Suomi on eniten verrokkimaita jäljessä. Ikääntyvien työuran pidentämistä edistävät toimet ovat siksi tärkeitä. Ikäjohtamisen hyvät periaatteet tulisi ottaa laajasti käytännöiksi Suomessa. Myös perhevapaauudistuksen välttämättömyys paljastuu OECD:n raportin luvuissa.

– Näihin lukuihin on syytä suhtautua vakavasti. Perhevapaajärjestelmän uudistaminen olisi kipeästi tarpeen nuorten naisten työllisyysasteen parantamiseksi. Ikääntyvien miesten osalta taas irtisanomissuojan parantaminen voisi korjata hälyttäviä lukuja. Ruotsissa ikääntyvien työntekijöiden irtisanomissuoja on vahvempi ja sillä on saatu myös työuria pidennettyä, vaikka sekään ratkaisu ei olisi ongelmaton, Koskela muistuttaa.

OECD kehottaa Suomea muuttamaan verotuksen painopistettä tuloverotuksesta välilliseen verotukseen.

– OECD:n näkemys verotuksen painopisteen muuttamisesta työn verotuksesta välillisten verojen ja omaisuuden verottamisen suuntaan on kannatettava. STTK:n mielestä erityisesti pieni- ja keskituloisille suunnattu tuloveron alennus olisi kasvua ja työllisyyttä tukeva. Varallisuusveron palautus taas saisi laiskan pääoman liikkeelle, Koskela huomauttaa.

Lisätietoja: STTK:n ekonomisti Antti Koskela, puh: 044 543 9838.

***

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 16 jäsenliittoa ja noin 505 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

***

STTK esittää useita toimia ikääntyneiden työllisyyden edistämiseksi

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue