Sosiaaliturvauudistus: Kohti osallistavampia työllisyyspalveluita

Kirjoittaja:

Samppa Koskela

juristi, sosiaaliturvalainsäädäntö

Profiili

Työn murros asettaa uusia haasteita sosiaaliturvan ja työllisyyspalveluiden uudistamiselle. Työllisyyden tukemiseksi tarvitaan entistä aktiivisempaa työllisyyspolitiikkaa.

Koulutuksesta ja osaamisen jatkuvasta kehittämisestä on muodostumassa yhä tärkeämpi työllistymisen edellytys. Siksi työttömien palvelut on rakennettava tukemaan työllistymistä nykyistä paremmin.

Sosiaaliturvauudistus
Sosiaaliturvauudistus

Sosiaaliturvan ja työttömien palveluiden on myös ehkäistävä syrjäytymistä aiempaa tavoitteellisemmin. Haaste on yhteiskunnan eriarvoistuminen ja riittävän toimeentulon turvaaminen jatkossakin kaikille. Erityisesti syrjäytymisvaarassa olevien nuorten, maahanmuuttajien, pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten osallisuutta olisi edistettävä tehokkaammin. Nyt liian moni on Suomessa vaarassa syrjäytyä.

Työttömien palvelukokonaisuus on hajanainen. Etenkin vaikeasti työllistyvien osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi tehokas monialainen palveluiden integrointi olisi tarpeen. Tavoitteen tukemiseksi palveluprosessia olisi kehitettävä yksilölähtöisempään suuntaan.

Palvelujärjestelmän vaikuttavuuden parantamiseksi työttömien palvelutarve tulisi aluksi kartoittaa nykyistä tarkemmin. Tämä on oleellista, jotta palvelut ja aktivointitoimet voidaan kohdentaa tarkoituksenmukaisesti. Lisäksi työllistymistä ja osallisuutta tukeva palvelusuunnitelma tulisi räätälöidä henkilökohtaisesti työttömän työkyky, elämäntilanne ja tarpeet huomioiden.

***

Työvoimapalveluiden resurssit ovat Suomessa aivan liian niukat. Resurssien riittämättömyys asettaa rajoitteita niin työllisyyden edistämiselle kuin syrjäytymisen ehkäisemisellekin. Työllisyyttä ja osallisuutta edistävä toimiva aktivoiminen ei voi myöskään rakentua sanktioiden varaan, sillä positiivinen kannustavuus on tärkeää. Velvoittavuuttakin tietysti tarvitaan.

Osallisuuden ja aktivoinnin vahvistamiseksi tarvitaan nykyistä yksilölähtöisempää palveluiden ja aktivointitoimenpiteiden räätälöintiä. On tärkeä huomata, että usein jo osallisuuden kokemus lisää hyvinvointia ja tämä voi olla tärkein askel kohti työllistymistä. Osallistavan sosiaaliturvan avulla voidaan parhaimmillaan juuri purkaa niitä umpikujia, jotka syrjäytymistä aiheuttavat.

Samppa Koskela
STTK:n sosiaaliturva-asioista vastaava lakimies

**

STTK: Osallistava sosiaaliturva kaipaa konkreettisia työllisyystoimia

STTK:n puheenjohtaja: Eläkeuudistuksen rinnalle laaja sosiaaliturva- ja työelämäremontti

STTK:n kannustinmalli uudistaa sosiaaliturvan palvelut edellä

Kestävää sosiaaliturvaa, palvelut edellä

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue