Paikallinen sopiminen ei onnistu direktiolla

Paikallinen sopiminen

Paikallisen sopimisen edellytyksistä, tarpeesta, tavoista, osapuolista ja etenemisestä on muutaman viimeisen vuoden aikana käyty aktiivista yhteiskunnallista keskustelua. Aihe on jälleen vahvasti esillä, kun sopimuskierros on käynnissä, ja liitot neuvottelevat uusista työ- ja virkaehtosopimuksista. Teknologiateollisuudessa on jo solmittu uudet sopimukset, joiden mukaan palkankorotuksista sovitaan ensisijaisesti työpaikkatasolla.

STTK on todennut useissa yhteyksissä, että paikallisen sopimisen edistäminen on hyvä asia työ- ja virkaehtosopimusten puitteissa, kunhan edellytykset työpaikalla ovat kunnossa. Jotta sopiminen voi onnistua, työpaikalla on oltava luottamukselliset välit työnantajan ja henkilöstön edustajan sekä henkilöstön välillä.

Työpaikkatason sopiminen vaatii neuvottelutaitoja ja osapuolten mahdollisimman tasavertaista asemaa. Direktio-oikeuden käyttäminen, painostaminen tai määräysvaltaa ruokkiva ilmapiiri eivät kuulu sopimiseen. Molemmin puolin on oltava taitoa kuunnella, ymmärtää ja kunnioittaa toisen osapuolen näkemyksiä, ja myös kykyä perustella omat näkökannat selkeästi.

Paikallisen sopimuksen on oltava win-win ratkaisu sekä työnantajalle että työntekijöille työpaikalla. Henkilöstön edustajalla on iso vastuu, kun hän tekee ratkaisuja joko työpaikan tai edustamiensa työntekijöiden puolesta. Paikallinen sopiminen vaatii osaamista, tietämystä, taitoa, perusteluja ja aikaa neuvotella. Siksi luottamusmiesjärjestelmän vahvistaminen ja kehittäminen on tarpeen.

Sokkona on mahdotonta sopia. Jos henkilöstön edustaja ei saa riittäviä tietoja neuvotteluiden tueksi, epävarmuus nakertaa jo lähtökohtaisesti luottamusta ja mahdollisuutta päästä sopimukseen. Avoimuus ja yhteistoiminta sen sijaan luovat otollista maaperää sille, että halukkuus löytää yhteisymmärrys kasvaa.

Luottamusta ei rakenneta hetkessä, vaan se vaatii tahtoa ja sitoutumista sekä pitkäjänteistä ja toimivaa vuoropuhelua ja yhteistyötä. Siksi on mahdotonta ajatella, että paikallinen sopiminen onnistuisi pakolla tai hetkessä niilläkään työpaikoilla, joissa tarve sopimiseen olisi, mutta joissa luottamusta, avointa vuoropuhelua tai yhteistoimintaa ei ole.

Katarina Murto
johtaja

***

STTK: Yt-lain uudistaminen edesauttaisi paikallisen sopimisen etenemistä käytännössä

STTK ja Suomen Yrittäjät: Paikallista sopimista ja yhteistoimintaa kehitettävä, jotta tuottavuus saadaan kasvuun

Työ- ja virkaehtosopimukset antavat yhä enemmän mahdollisuuksia sopia myös paikallisesti yritys- tai työpaikkatasolla sekä virastoissa ja laitoksissa. Myös työaikalaki tarjoaa siihen laajat mahdollisuudet.

Esimerkiksi palkkausjärjestelmistä, työn vaativuuden arvioinnista sekä tulospalkkauksesta voidaan osittain sopia paikallisesti. Samoin osa työehtosopimuksissa tai tupoissa sovituista palkankorotuksista on voitu jättää työpaikkatasolle sovittavaksi. Paikallinen sopiminen lisääntyykin vuosi vuodelta.

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue