Vincit Oy: Motivoivat tehtävät ja oikea porukka


Suomen ja Euroopan parhaaksi työpaikaksi päästään organisoimalla työ ennakkoluulottomasti. Lisäksi tarvitaan motivoituneet ja vastuuntuntoiset tekijät.

Ohjelmistokehittäjä Vincit Oy valittiin kesällä Euroopan parhaaksi työpaikaksi. Aiemmin yhtiö on valittu kolme kertaa peräkkäin Suomen parhaaksi työpaikaksi.
Toimitusjohtaja Tomi Pienimäen mukaan parhaaksi päästään jatkuvalla työllä. Tulos on monen tekijän summa.

– Tämä ei ole kaikentyyppisille ihmisille Suomen paras työpaikka. Olemme maanläheinen ja hyvin suorituskeskeinen organisaatio. Jos sellaisesta tykkää, tämä on oikea työpaikka.

Kaikista ei ole itseohjautuvaan työhön. Vincitissä ei voi odottaa, että joku löytyy tarvittaessa neuvomaan, vaan vastuuta pitää ottaa. 400 ihmisen yhtiössä ei ole esimiehiä eikä tiiminvastaavia.
Pienimäki painottaa, että työntekijät valitaan tarkkaan. Vincitiin päästäkseen pitää läpäistä 5 – 6-portainen työhaastattelu. Yhdessä vaiheessa hakijaa jututtaa teknisen osaamisen osalta tuleva tiimi.

Isolla työpaikalla syntyy toki ongelmia, mutta niiden ratkaisussa auttavat HR-ammattilaiset.

– Meillä ihmiset ovat teknisesti orientoituneita, joten ihmisasiat eivät ole osaamisen kärkeä. Meillä tehdään niin, että tiimin leaderi osoittaa ongelman HR:n ratkottavaksi.

Ei vastentahtoisesti

Matkaan on sattunut ja sattuu epäonnistumisia, mutta niistä opitaan. Yksi opeista oli, että sellaisia projekteja ei oteta, joihin työntekijöillä ei ole intoa. Projektien pitää antaa uutta haastetta.

– Tiimit syntyvät projektikohtaisesti. Myyntivastaava kasaa sopivan tiimin, joka valitsee jonkun projektileaderin rooliin. Jos palaset eivät loksahtele, emme jatka pidemmälle, Pienimäki sanoo.

– Asiakastyytyväisyys perustuu siihen, että emme pakota henkilöstöä tekemään projekteja, jotka eivät kiinnosta heitä. Jos löydämme sopivan porukan projektiin, se johtaa hyvään lopputulokseen.

Pienimäki painottaa, että työntekijöiden viihtyminen tulee työn mielekkyydestä. Ulkoiset tekijät eivät auta, jos työn imua ei pääse syntymään. Toki ulkoisista seikoista pidetään huolta siten, että jokaisessa toimipaikassa on omat tapansa, jossakin yhteinen aamiainen joka toinen viikko. Pienet traditiot luovat Pienimäen mielestä yhteenkuuluvuutta.

Palkka-avoimuus

Pienimäki tiivistää onnistumisen keinot: avoimuus, luottamus ja sosiaalinen paine. Jokaisella on firman luottokortti ja jokaisen palkka on muiden tiedossa. Niin sanotulla palkkaviikolla työntekijät voivat esittää toisilleen palkankorotuksia, mutta ne pitää perustella.

– Kaikilla ei ole sama palkka, mutta erot ovat perusteltuja.

Kun aikanaan päädyimme palkka-avoimuuteen, se poisti turhaa spekulointia.

Toimintaa kehitetään kaiken aikaa. Toisinaan siinä syntyy innovaatioita, kuten LaaS-palvelu. Kehityskeskusteluja ja itsensä kehittämistä päätettiin tarjota vain niitä haluaville, ja sitä varten kehitettiin järjestelmä, josta voi varata haluamansa johtamispalvelun ja henkilön.
Työntekijöitä rohkaistaan erilaisiin kokeiluihin. Epäonnistumisiakin tulee, mutta ne yritetään ampua nopeasti alas.

– Pyrimme siihen, että meillä on huomenna tyytyväisemmät työntekijät ja tyytyväisemmät asiakkaat kuin tänään.

 

Teksti: Birgitta Suorsa, UP-uutispalvelu
Kuva: Työelämä2020