STTK: Miesten syrjäytymistä torjuttava koulutuksen uudistamisella

Lisätietoja:

Riina Nousiainen

asiantuntija, koulutus ja osaaminen

Profiili

Tänään alkaa kolmastoista Miesten Viikko, joka päättyy sunnuntaina vietettävään isänpäivään. Yksi STTK:n toiminnan kivijaloista on tasa-arvon edistäminen ja myös miehet kohtaavat tasa-arvoon liittyviä ongelmia.
– Tasa-arvoon liittyviä ongelmia esiintyy koulutuksen, työn ja perhe-elämän piirissä. Esimerkiksi joka viides 20-29 –vuotias mies on suorittanut pelkän peruskoulun. Joka viides 20-24 –vuotias mies ei ole missään koulutuksessa tai työssä. Pohja tulevaisuudelle luodaan nuorena, ja pelkän perusasteen koulutuksen käyminen kasvattaa syrjäytymisriskiä, STTK:n koulutuspoliittinen asiantuntija Riina Nousiainen toteaa.

Syrjäytymisriskin pienentämiseksi STTK on esittänyt oppivelvollisuusiän nostamista.
– Se lisäisi koulutuksen kustannuksia, mutta maksaisi itsensä takaisin syrjäytymisen vähenemisenä, työllisyysasteen nousemisena ja korkeampana osaamistasona. Oppivelvollisuusiän nostamisen ehkäisisi erityisesti poikien syrjäytymistä, mutta auttaisi toki myös syrjäytymisvaarassa olevia tyttöjä. Tavoitteena on lisäksi oltava vähintään toisen asteen tutkinto jokaiselle ikäluokalle.

Työn murros näkyy Suomessa muun muassa sellaisten työpaikkojen häviämisenä, joihin riittää pelkkä perusasteen koulutus. Miesten työpaikkojen kannalta merkittävää on ollut teollisuuden työpaikkojen häviäminen.
– Osaamisvaatimukset kasvavat kaikkialla työelämässä. Pelkkä peruskoulu ei anna tarvittavia eväitä työllistymiseen ja työelämään, Nousiainen korostaa.

Koulutuksen tasa-arvo ei ole enää itsestään selvyys. Osaamiserot kasvavat peruskoulussa poikien ja tyttöjen välillä.
– Lähes joka viides poika jää PISA-tutkimusten mukaan heikoimmalle lukutaidon tasolle tai sen alle. Erot suomalaislasten ja maahanmuuttajataustaisten lasten osaamisessa ovat myös hälyttävän suuria. Työtä perusopetuksen uudistamiseksi on jatkettava.

Oppivelvollisuusiän nostaminen ei yksin ratkaise syrjäytymisen ongelmaa.
– Tarvitaan toimia, joilla tuetaan esimerkiksi opintojen loppuun saattamista toisella asteella erityisesti ammatillisessa koulutuksessa. Korkeampi koulutus tuottaa yksilölle suuremmat ansiot ja sitä kautta yhteiskunnalle enemmän verotuloja. Korkeampi koulutus kantaa myös paremmin työelämän rakennemuutosten yli ja suojaa työttömyydeltä, Nousiainen toteaa.

STTK odottaa käynnissä olevalta perhevapaiden uudistamistyöltä paljon.
– Perhevapaauudistus on erittäin tärkeä keino edistää yhtä lailla miesten kuin naistenkin tasavertaista asemaa perheissä ja työelämässä.

STTK on aiemmin tänä vuonna julkaissut pamfletin Miehen tasa-arvo, johon on koottu aiheeseen liittyviä eri kirjoittajien näkökulmia. Se löytyy täältä.

Lisätietoja STTK:ssa: asiantuntija Riina Nousiainen, puhelin 050 310 6056

***

STTK: Myös miesten tasa-arvoa on edistettävä

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue