Työyhteisön tuki kantaa

Työnantajan vastuulla on taata työntekijöille turvallinen ja terveellinen työ sekä työympäristö. Työnantajan velvoitteista puhutaan usein, mutta työkavereiden roolista harvemmin. Koko työyhteisön tulisi tukea kaikkien työssä jaksamista ja hyvinvointia.

Yli miljoona työikäistä suomalaista kärsii tuki- ja liikuntaelinoireista, mutta oireet ja sairaudet näkyvät harvemmin päällepäin. Useimmat ihmiset eivät halua pois työelämästä oireiden tai sairauden vuoksi. Monia pitää kiinni työssä motivaatio, työn imu ja ­hyvä työyhteisö. On kaikkien yhteinen etu auttaa muita pysymään mukana työelämässä tai palaamaan sinne.

Kohtasin taannoin kovista selkäkivuista kärsineen jäsenemme. Mies kertoi, että hänen työssään oli tiettyjä liikkeitä, jotka eivät sopineet hänelle ja aiheuttivat paljon kipua ja sairauslomia.

Kun hän yritti välttää kipua aiheuttavia liikkeitä, työkaverit saattoivat pitää häntä laiskana. Liikkeet heikensivät vointia ja seurauksena oli sairaslomien kierre. Hän sai saikuttajan leiman. Henkinen kanttikin meinasi loppua.

Kun selkäkipujen syyksi paljastui selkärankareuma, se helpotti. Toimiva lääkitys löytyi. Lisäksi lääkäri ohjeisti, mitä liikkeitä töissä tulisi välttää. Sovittiin uudesta työnjaosta, jossa työkaverit tekivät tietyt nostot ja hän itse otti tehtäväksi vastaavasti muita töitä.

Sen jälkeen hän ei ole ollut reuman vuoksi kertaakaan poissa töistä. Lisäksi hyvä henki työkavereiden kesken on vahvistunut.

Valtakunnallisen Reumaviikon 8.-15.10. teema on tänä vuonna työelämä ja työyhteisön tuki. Tekemämme työhyvinvointikyselyn pohjalta oli huolestuttavaa havaita, että kaikki eivät uskalla puhua avoimesti oireistaan vaan pyrkivät pitämään kivut ja hankaluudet omana tietonaan.  Kynnys avun pyytämiseen ja vastaanottamiseen tuntuu etenkin alussa olevan korkea.

Omassa terveydentilassa tapahtuvista muutoksista kannattaa kertoa reilusti ääneen, mikäli se työyhteisössä on mahdollista. Moni vastaaja kertoo olleensa yllättynyt siitä, kuinka asiallisesti tieto on otettu vastaan. Muiden on helpompi ymmärtää, miksi yhden työntekijän töitä helpotetaan, jos helpotusten syystä puhutaan avoimesti. Myös oma asenne vaikuttaa siihen, miten työkaverit suhtautuvat.

Reumaliiton työhyvinvointikampanjalle on avattu oma sivusto osoitteessa reumaliitto.fi/tyo. Sivustolta löytyy tietoa tuki- ja liikuntaelinoireista ja tarinoita siitä, miten tavalliset suomalaiset pärjäävät töissä esimerkiksi selkärankareuman ja nivelrikon kanssa. Sivuilta löytyy myös vinkkejä ja kokemuksia siitä, miten tuki- ja liikuntaelinten hyvinvointiin liittyviä asioita voi työpaikoilla huomioida entistä paremmin.

Työyhteisön tuki voi olla suuri voimavara, joka parantaa työmotivaatiota ja jonka avulla jaksaa paremmin.

Maria Ekroth
Reumaliiton toimitusjohtaja

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue