Toimivassa tiimissä on tilaa erilaisuudelle

Kirjoittaja:

Kirsi Suominen

tietohallinto- ja viestintäpäällikkö

Profiili

Kuinka moni meistä oikeasti ajattelee sitä, miten erilaisiin ihmisiin törmäämme päivittäin normaaleissa työtilanteissa? Unohdetaan tällä kertaa ulkoiset erot, kuten ikä ja sukupuoli sekä koulutus- ja kulttuurierot. Tarkoitan ihmisten tapoja ratkaista, suunnitella ja tehdä asioita. Ominaisuuksia, jotka perustuvat erilaisiin luonteisiimme ja käyttäytymiseemme.

Kuvitellaanpa tilanne, että kokouksessa pitäisi tehdä ratkaisu, miten asian kanssa edetään. Yksi osallistuja olisi heti valmis tekemään päätöksen, toinen haluaa vielä pohtia riskejä, kolmas toivoo lisätietoja päätöksenteon tueksi ja neljäs on jo suunnitellut seuraavankin etenemisvaiheen. Osallistujien keskellä leijuu turhautumista, pelkoja ja jännitystä, mutta myös innostusta ja tarmoa.

Tuottava tiimityöskentely perustuu siihen, että jokainen pääsee käyttämään omia vahvuuksiaan eikä häntä pakoteta jatkuvasti omalle epämukavuusalueelle.

Olen työurani aikana ollut useammassa erilaisessa persoonallisuusanalyysissä. Osassa yksin ja osassa yhdessä työkavereiden kanssa. Käytetyt analyysityökalut tuloksineen ovat jo unohtuneet, mutta niiden yhteydessä tehdyt pohdinnat ovat jääneet mieleen. Miten toimin osana tiimiä? Millainen työkaveri olen? Mikä on minun tapani tehdä työtä? Mitkä ovat minun heikkoudet ja vahvuudet työyhteisön jäsenenä?

Tällaiseen pohdintaan pitäisi jokaisella olla työyhteisössä mahdollisuus yhdessä ja yksin. Se auttaa meitä ymmärtämään sitä miksi työkaveri toimii sillä tavalla, kun toimii. Tuottava tiimityöskentely perustuu siihen, että jokainen pääsee käyttämään omia vahvuuksiaan eikä häntä pakoteta jatkuvasti omalle epämukavuusalueelle. Tosin välillä se epämukavuusalueella liikkuminen toimii hyvänä itsensä kehittämisen paikkana.

Ammatillisen osaamisen lisäksi pitäisi tiimejä muodostaessa ottaa huomioon ihmisten tavat työskennellä. Löytyykö tiimistä joku, joka saa asiat tapahtumaan ja nauttii lankojen pitämisestä käsissään? Joku, joka huolehtii yksityiskohdista ja faktoista. Unohtamatta sitä pohtijaa, joka muiden touhutessa on arvioinut kaikki mahdolliset epäonnistumisen paikat ja ratkaisut, miten ne väistetään. Välillä tarvitaan myös sitä lehmänhermot omaavaa rauhantekijää, joka vahvistaa tiimihenkeä tiukassa paikassa.

Aiemmin kuvitellussa kokoustilanteessa on ruutia räjähdykseen tai ilotulitukseen. Onnistuminen riippuu siitä, miten hyvin osallistujat tuntevat toisensa ja antavatko he toisilleen tilaa toimia omalla tavallaan. Jahkailulle ei aina ole aikaa, mutta joskus pysähtyminen voi olla parempi ratkaisu, kuin säntäily eteenpäin. Tärkeintä on muistaa, että erilaiset ihmiset, luottamus ja hyväksyntä tekevät tiimistä tehokkaan ja tuottavan.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue