Paikallinen sopiminen ja neuvottelut työajoista ovat yhä tärkeämpi osa luottamusmiesten työtä

Paikallinen sopiminen

STTK on seurannut henkilöstön edustajien työtä joka toinen vuosi toteutetulla kyselyllä kahdeksan vuoden ajan. Henkilöstön edustajien tehtävä ei ole tuona aikana kovinkaan paljon muuttunut. Edustajat ovat edelleen samalla tavoin henkilöstön etujen valvojia sanan perinteisessä merkityksessä. He tekevät jokseenkin samoja asioita kuin ennenkin, mutta tarkemmin priorisoituna.

Luottamustehtävän ajankäytön mahdollisuudet ja todellinen työajan käyttö lisääntyivät aina vuoteen 2015 saakka, mutta ovat tämän jälkeen huonontuneet. Toimialakohtaiset erot ajankäyttöön ovat suuret. Julkisella sektorilla ajankäytön mahdollisuudet ovat muita sektoreita paremmat.

Työehtojen valvonta on asiakysymyksenä säilyttänyt asemansa luottamusmiesten keskeisimpänä tehtäväalueena. Työehtojen valvontaan panostivat eniten kuntien ja yksityisten palvelualojen luottamusmiehet.

Paikallinen sopiminen työajoista lisääntynyt

Paikallinen sopiminen ja neuvottelut työajoista ovat vieneet aiempaa enemmän aikaa. Paikalliseen sopimiseen panostettiin yksityisellä sektorilla julkista sektoria enemmän. Vähiten paikalliseen sopimiseen panostivat valtion sektorin luottamusmiehet. He myös kokivat paikallisissa neuvotteluissa eniten ongelmia. Työaikakysymykset ovat olleet muita useammin esillä yleishyödyllisissä yhteisöissä ja kirkon aloilla.

Neuvotteluja irtisanomisista käydään yhtä paljon kuin vuonna 2015. Tosin teollisuuden puolella niiden määrä on lisääntynyt. Selvästi vähiten irtisanomisista käytettäviin neuvotteluihin panostettiin kuten aiempinakin vuosina kirkon aloilla.

Panostukset TES-/VES-soveltamisalan valvontaan ja neuvottelut vuokratyövoiman käytöstä ovat pysyneet aiemmalla tasolla. Työnantajasektoreiden väliset erot ovat hyvin pieniä.

Aiempaa vähemmän aikaa henkilöstön edustajilta on mennyt neuvotteluihin palkkauksesta, toimenkuvista, osa-aikaistamisista ja lomautuksista. Eniten palkka-asioihin panostivat kuntien luottamusmiehet ja vähiten yksityisten palvelusalojen luottamusmiehet. Myös muiden asiakysymysten kohdalla esiintyi toimialakohtaisia eroja.

***

STTK: Yt-lain uudistaminen edesauttaisi paikallisen sopimisen etenemistä käytännössä

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue